Soilmates en Le Monde des Mille Couleurs brengen ode aan de oogst

Dries Delanote teelt heel bewust. © SD
Redactie KW

De coronacrisis heeft ook voor Le Monde des Mille Couleurs van Dries Delanote uit Dikkebus grote gevolgen. Tijdens de lockdown kon hij niet meer leveren aan restaurants, maar gelukkig wel nog aan de thuiskoks. Op 23, 24 en 25 augustus lanceert hij Soilmates, waarbij gastronomie, ecologie en cultuur samengaan.

Of de muziek die door de serreboxen weerklinkt helpt bij het groeien van de plantjes hebben we niet kunnen achterhalen, maar één ding is zeker: het is aangenaam werken aan de Zweerdstraat 6. Dries Delanote, die afstudeerde als bachelor tuinbouw en tien jaar lesgaf aan de afdeling dierenzorg van het VABI in Roeselare: “Ik ben opgegroeid op een traditioneel land- en tuinbouwbedrijf, dat vooral kweekte voor industriële groenteverwerkende bedrijven en de versmarkt. Zelf grijp ik in mijn landbouwbedrijf Le Monde des Mille Couleurs terug naar de basiswaarden en dat zijn dankbaarheid, puurheid en eerlijkheid. Toen ik 15 jaar geleden kleinschalig begon in bijberoep bewerkte ik 30 are. Nu bewerk ik met vijf medewerkers een zevental hectare. Ondertussen zijn ook heel wat mooie bioprojecten ontstaan. Er is naast grootschaligheid gelukkig weer plaats voor het kleinschalige en zelfs het grensoverschrijdende.”

Sociaal gebeuren

En dat grensoverschrijdende kan ver gaan, vertelt Dries. “Wat we hier in overvloed hebben, is er elders tekort en daarom vragen mensen uit India of Afrika af en toe mijn advies. Economisch boeren we goed in Europa, maar op wereldvlak kunnen we meer helpen. Daarbij moeten we zelfredzaamheid vooropzetten. De boerderij was vroeger veel meer een sociaal gebeuren waar het ambacht centraal stond. Als de coronacrisis iets goeds heeft voortgebracht dan is het dat hij ons weer voor een stuk heeft doen beseffen dat we dat respect voor de natuur weer moeten vooropstellen.”

In de keuken staat de verbondenheid met de aarde centraal – Dries Delanote

“Mijn biomissie haalt kracht uit de bewuste consument die de laatste jaren is opgestaan. Toen we tijdens de lockdown groentepakketten verkochten tegen 15 euro per zak heeft dat bij mij iets magisch teweeggebracht. Je kan ze trouwens nog altijd krijgen op www.wildfarming.be. Gelukkig is ook al 60 procent van mijn horecacliënteel weer gestart. Ik ben trots op hoe creatief de chefs met deze tweede coronagolf zijn omgegaan.”

Daar is Soilmates een schitterend voorbeeld van. “Dit culinaire, ecologische en culturele evenement op 23, 24 en 25 augustus is gegroeid uit een jarenlange samenwerking met Nicolas Decloedt (groentechef van 2020, red.) en zijn vrouw Caroline Baerten. We zullen de mensen laten kennismaken met de 1.000 schatten van eigen bodem.”

Totaalbeleving met showcooking

De combinatie van eten en beleving slaat duidelijk aan in de nichemarkt van de topgastronomie. “De prijs (115 euro per persoon all-in, red.) maakt Soilmates misschien niet toegankelijk voor iedereen, al stellen we vast dat het bijna uitverkocht is (enkel nog plaats op 25 augustus, red.). Wie ingetekend heeft, zal een totaalbeleving meemaken, waarbij de verbondenheid met de aarde centraal staat in de keukens van Nicolas Decloedt, Bruno Timperman, Ismael Guerre-Genton, Martijn Defauw, Florent Ladeyn, Pascal Barbot en Alisdair Brooke-Taylor. Die mindset trekken we door naar de fotografie van Michael Depestele of de muziek gebracht door WXII met Yves Bondue en Peter Paelinck en de beeldende kunst van Sven Verhaeghe. Het is showcooking. De mensen zullen slechts voor twee van de zeven gerechtjes aan ‘tafel’ zitten. Elke bubbel van vier krijgt een persoonlijke begeleider die hen het hele event in de watten legt. Zie het als een ode aan de oogst.” (DS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier