Sofimo opent sociale flats in Roeselaars stadscentrum

Dirk Suffys, Machteld Demeulenaere, Heleen Debeil en Bart Wenes voor residentie Arthur. (foto SB) © Stefaan Beel
Peter Soete

Bouwmaatschappij Sofimo heeft opnieuw een nieuwbouwproject afgewerkt dat integraal in gebruik wordt genomen door het Sociaal Verhuur Kantoor Roeselare. Het gebouw in de Hendrik Consciencestraat 53-55 biedt dertien wooneenheden aan.

“Het Sociaal Verhuur Kantoor of SVK is een intergemeentelijke vzw met naast Roeselare ook de gemeenten Hooglede, Lichtervelde, Ardooie, Moorslede en Staden”, gaat SVK-voorzitter Bart Wenes van start. “Het SVK biedt in alle gemeenten 435 wooneenheden aan waarvan 364 in Roeselare. Het principe is zeer eenvoudig: we zoeken op de privémarkt mensen die een woning of woningen willen verhuren aan sociale huurders. Het verschil met de tweede sociale huisvestingsmaatschappij in onze stad, De Mandel, zit hem in het feit dat het SVK werkt met een puntensysteem waarbij de mensen die een hoge woningnood hebben of die door omstandigheden zonder woning dreigen te vallen, meest punten hebben en eerst in aanmerking komen om een woning te huren. De wachtlijst van De Mandel wordt bepaald door het tijdstip van inschrijving.”

“Het voordeel voor de verhuurders is het feit dat wij ervoor zorgen dat zij iedere maand hun huur ontvangen”, neemt Machteld Demeulenaere, directeur SVK, over. “De maandelijkse huur ligt ongeveer 20 procent lager dan de marktconforme huurprijs en de huurders kunnen ook een huursubsidie krijgen. Op die manier moet het toch een stuk makkelijker zijn om de huur te betalen.”

BTW-verlaging

“De verhuurder verbindt er zich wel toe om de woning voor een periode van negen jaar te verhuren en in het geval van een nieuwbouwwoning voor een periode van vijftien jaar. Maar in het laatste geval daalt de BTW van 21 wel naar 12 procent.”

Wij zorgen ervoor dat de verhuurders elke maand hun huur ontvangen

“Wij hebben in 2017 een eerste flatgebouw van zeven wooneenheden gerealiseerd in het begin van de Rumbeeksesteenweg”, zegt Dirk Suffys, zaakvoerder van Sofimo. “Na residentie Machteld stellen we nu met residentie Arthur een tweede nieuwbouwproject voor. In residentie Arthur zijn er dertien studio’s en flats die zeer kwaliteitsvol zijn afgewerkt. We hebben helemaal geen schrik dat de huurders niet goed voor deze flats zullen zorgen. De ervaring leert ons dat nette en mooie huurwoningen ook net en mooi blijven. Of dit een geslaagd businessmodel is voor ons? Het grootste appartement op de derde verdieping heeft twee slaapkamers, volledig ingerichte keuken en badkamer, afzonderlijke toiletruimte en een mooi en groot zonneterras. Wij verhuren dat voor 500 euro per maand. Wij beheren zo’n 800 woningen en de tijd zal moeten uitwijzen of deze sociale projecten lonend zullen zijn. Maar ik heb er het volste vertrouwen in: de huuropbrengst mag dan iets minder zijn, de huur wordt iedere maand op tijd betaald.”

“En de toekomstige huurders worden door ons zeer goed gescreend. We hebben al drie huurders voor in residentie Arthur”, besluit Machteld. (Peter Soete)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier