Sofie Vandeputte in Rusland: “Tranen in de ogen bij mijn eerste bezoek aan Moskou”

Frederik Jaques
Frederik Jaques Webredacteur

Sofie Vandeputte beleefde haar jeugd in de stille Westhoek, in het dorpje Elverdinge. Een wereld van verschil met de metropool waar ze in 2008 terecht kwam: Moskou. Maar Rusland werd wel voorgoed haar nieuwe thuis.

De oma van Sofie was een Russische, dus misschien was het wel voorbestemd dat ze op een dag naar daar zou verhuizen. Toen ze Russisch ging studeren en in 2008 via Erasmus in Moskou verbleef, werd ze op een dag ook bij een Russisch gezin uitgenodigd. Neef Sergey zat er ook bij zijn ‘nonkel Anatoli’ en zou de grote liefde van Sofie worden. Na vier jaar langeafstandsrelatie en vele uurtjes op Skype ging Sofie zich in januari 2012 permanent in Rusland vestigen, om er in oktober in het huwelijksbootje te stappen. Intussen is het gezin ook gezegend met een kindje Anna. Ze kwam, een dikke maand te vroeg, op 30 december 2015 ter wereld. Ze zal tweetalig opgroeien én via mama ook een mondje West-Vlaams aangeleerd krijgen.

Jij woont en werkt in Rusland, maar wel voor een bedrijf uit je geboortestreek?

“Ik werk als transportplanner bij de Russische afdeling van het Ieperse transportbedrijf Sitra. Het houdt in dat ik insta voor alle transport van onze Russische trekkers – dat zijn er een vijftigtal. We vervoeren allerlei grondstoffen voor de levensmiddelenindustrie in citernes, alles gaande van vloeibare chocolade en suiker tot zetmeel en appelsap.”

Sofie Vandeputte in Rusland:

“Sergey werkt als hoofd van de kwaliteitsafdeling bij het Russische Instituut voor Luchtvaartmaterialen. Waar hij concreet mee bezig is, weet ik zelfs niet, want het is een militaire staatsinstelling en allemaal strikt geheim!”

Waar wonen jullie precies?

“In Podolsk, een randstad van Moskou, zowat 25 km ten zuiden van de hoofdstad. Zoals de meeste Russen wonen wij in een appartement. Dat vind ik als West-Vlaams plattelandsmeisje soms best wel lastig: geen tuin om in de zomer ‘s avonds wat na te genieten, en voortdurend plaatsgebrek, zeker nu Anna er ook is.”

Sofie Vandeputte in Rusland:

“Gelukkig hebben we ook een ‘dacha’, een buitenhuisje op zowat 100 kilometer van Moskou, midden in het bos. Daar hebben we plaats zat, met drie houten chalets waarvan er eentje verwarmd wordt met een houtkachel voor de winter, een grote tuin, een moestuin en twee serres. Mijn schoonmoeder teelt al haar groentjes zelf en maakt tijdens de zomer een hele voorraad bokalen in om de winter door te komen. De dacha is een waar begrip in Rusland, een plaats waar we tot rust komen, genieten van de natuur en het zonnetje tijdens de zomer.”

Sofie Vandeputte in Rusland:

Hoe is het om in het Rusland van Poetin te wonen?

“Tja, ik denk wel dat je het presidentschap van Poetin een vorm van dictatuur mag noemen. Maar vraag het aan de meeste Russen wat ze van Poetin vinden, en je zult niet snel een negatief antwoord krijgen. Zij herinneren zich de instabiliteit en onzekerheid van de jaren ’90, met Jeltsin en vooral Gorbatsjov, die ze beschouwen als verraders die Rusland ‘verkocht’ hebben. Poetin heeft opnieuw stabiliteit gebracht in een land dat op instorten stond. Dankzij hem is er voor de ouderen opnieuw een weliswaar minimaal maar stabiel pensioen, is de industrie er op vooruit gegaan en is er opnieuw werkgelegenheid.”

Sofie Vandeputte in Rusland:

“Geloof dus niet zomaar wat er in onze media wordt getoond. Als ik naar het Belgische nieuws kijk en er nog maar eens gehakketak is tussen alle verschillende politieke partijen om een paar pietluttigheden, denk ik soms dat het misschien nog zo slecht niet is wanneer één iemand het voor het zeggen heeft.”

Russisch lijkt me niet de simpelste taal ter wereld. Volstond wat je op de schoolbanken had geleerd?

“Het merendeel heb ik geleerd tijdens mijn studies als vertaler-tolk, maar echt vlot leren spreken heb ik pas nadien geleerd, en dan vooral sinds ik ben beginnen werken bij Sitra Rusland. Hier heb je weinig keuze, want met Engels kun je hier bijna nergens terecht. Zelfs de jongere generaties kennen maar weinig of geen vreemde talen. Sergey klaagt soms dat mijn Russisch niet meer ‘deftig genoeg’ klinkt door het dagelijks communiceren met onze chauffeurs bij Sitra (lacht)…”

Sofie Vandeputte in Rusland:

Je kwam met Moskou ook in een echte wereldstad terecht – hoe hard was je onder de indruk bij je eerste bezoek?

“Moskou is een prachtige stad! Ik herinner me nog dat ik tranen in mijn ogen kreeg toen ik voor de eerste keer op het Rode Plein stond. Het is natuurlijk heel hectisch, Moskou telt bijna twintig miljoen inwoners. In Moskou vind je een unieke mix van cultuur en geschiedenis met de ‘drive’ van een grote wereldstad. Wel ben ik blij dat we in Podolsk wonen, waar het rustiger is. Wanneer je je elke dag door het mierennest van de Moskouse metro moet wagen, of vijf uur in de file staat om naar je werk te rijden, ben je de drukte gauw beu.”

Heb je intussen ook al wat de streek en het land verkend? Sergey is daarbij ongetwijfeld de perfecte gids…

“Ik trok met Sergey al naar Kazan aan de Wolga, naar Yoshkar-Ola en naar Tula. Ook naar Sint-Petersburg ben ik al enkele keren geweest, en de streek rond Moskou en rond de dacha hebben we al verkend. De dacha ligt langs de bekende ‘Gouden Ring’: een cirkel van oud-Russische stadjes zoals Vladimir en Soezdal, met houten kerkjes, de bakermat van de oude Russische cultuur.”

Sofie Vandeputte in Rusland:

Kreeg je al vaak familie op bezoek?

“In de zomer van 2010 kwamen mijn ouders voor het eerst naar Moskou. In april 2011 is mijn papa overleden. Ik ben blij en dankbaar dat hij nog heeft kunnen kennismaken met mijn schoonfamilie en heeft kunnen zien waar ik woon. Mijn tante Christina kwam al twee keer op bezoek samen met mijn mama: de eerste keer voor ons huwelijk in oktober 2012, en nog eens in de lente van 2014. Toen trokken we naar Sint-Petersburg. Nu Anna er is, komt mijn mama vaker op bezoek. Ze was er trouwens ook in december, toevallig net toen Anna geboren werd.”

Zie je jezelf nog terugkeren?

“We houden alle mogelijkheden open. In de nabije toekomst zit een terugkeer er niet in. Ten eerste is een grote verhuizing met Anna onmogelijk, en ten tweede zou het betekenen dat Sergey en ik hier een goede job zouden moeten opgeven. We zien wel wat Anna later wil. Misschien krijgt ze wel zin om te studeren in België, of elders in Europa. En misschien komen we wel rentenieren aan de Noordzee! (lacht)”

Sofie Vandeputte in Rusland:

Wat doen jullie er in de vrije tijd?

“Voor Anna geboren werd, gingen Sergey en ik tweemaal per week ballroom dansen. Daar hebben we nu voorlopig jammer genoeg geen tijd meer voor. In het zomerseizoen gaat al onze tijd naar de dacha, in het winterseizoen gaan we wandelen hier in de buurt. Je kunt overal langlaufen als je wil.”

Welke gouden tip geef je onze lezers die bij jullie in de buurt op reis willen?

“Trek op uitstap in de streek rond Moskou, want daar vind je het echte Rusland. Ook de stad Tula vind ik een aanrader, het is de bakermat van de echte Russische ‘samowar’. Rusland is meer dan alleen maar Moskou en Sint-Petersburg.”

Sofie Vandeputte in Rusland:

“Wie enkel Moskou aandoet: in Moskou zijn er 7 grote, oude stadsparken, de vroegere ‘buitenverblijven’ van de tsarenfamilies of aristocraten. Die parken liggen wat verder buiten het centrum, maar zijn zeker de moeite waard, met grote paleizen, prachtige fonteinen en nog veel meer.

“Als je er de kans toe krijgt, trek dan ook eens naar een echte Russische banja – onze sauna – gestookt met berkenhout. Een echte belevenis!”

(Frederik Jaques)