Sofie Boury woont al drie jaar in Zweden: “Dit jaar helaas geen bezoek”

Sofie Boury, samen met haar echtgenoot en de kinderen. (repro EF)
Redactie KW

Sofie Boury, afkomstig van Nieuwkerke, woont sinds bijna drie jaar met haar gezin in Björbo, een dorpje in Midden-Zweden. “We wonen op 45 minuten van de eerste stad. Al bijna drie jaar zitten wij in quarantaine”, zegt Sofie al grappend.

Samen met Frank Boeten en de kinderen Ida (18), Eus (15) en Lou (10) verhuisde Sofie Boury nu bijna drie jaar geleden vanuit Gijverinkhove naar Zweden. “Wij hadden allebei een verantwoordelijke functie. We waren onszelf een beetje aan het voorbijlopen en wilden het dus iets minder hectisch”, begint Sofie te vertellen.

Het klinkt wat raar, maar het gezin leeft al langer dan vandaag zoals de meeste Belgen nu in quarantaine. “Het is hier fijn wonen, midden in het groen en aan het water. We hebben alles wat we willen. Alleen het sociale hadden we wat onderschat”, begint Sofie te vertellen. “We wonen op 45 minuten van de eerste stad en er zijn niet echt veel mogelijkheden om weg te gaan of om op restaurant te gaan. Zweden zijn sowieso al terughoudend. Ze hebben ook geen uitgaanscultuur en zien eten meer als een noodzakelijk kwaad dan als een deugd, dus die troepen niet samen. Wij zeggen hier al grappend dat wij al bijna drie jaar in quarantaine zitten.”

Huisonderwijs

Frank is zelfstandig consultant en Sofie geeft huisonderwijs aan de drie kinderen. “Doordat ik huisonderwijs geef, en dit wegens gebrek aan een goede school in de omgeving, blijven de kinderen gewoon verder leren thuis. Ze zijn wel een beetje jaloers op de Belgische vriendjes, die thuis mochten blijven zonder school”, aldus nog Sofie.

“We hebben alles wat we willen. Alleen het sociale hadden we wat onderschat”

Omwille van een andere aanpak in deze coronacrisis haalt Zweden nu ook het nieuws. Sofie: “De Zweedse regering praat niet over maatregelen, het zijn eerder raadgevingen en je doet er dan nog mee wat je wilt. Er worden wel geen samenkomsten meer georganiseerd met meer dan 50 personen. De Zweed heeft een zeer groot vertrouwen in de overheid en heeft geen moeite om de raadgevingen op te volgen. Er is een staatsepidemioloog die er precies alleen over mag beslissen welke maatregelen er moeten genomen worden. Hij is dus degene die zegt dat er niet zoveel aan de hand is. Hij sust de hele tijd en de media volgt hem daarin. In de krant en op het nieuws gaat het hier meer over de maatregelen in de ons omringende landen, dan over Zweden zelf.”

Minder sterfgevallen

Dat er beduidend minder sterfgevallen zijn in Zweden heeft volgens Frank en Sofie vooral te maken met het feit dat de mensen verder van mekaar wonen dan in België. “De Zweden zijn heel erg op zichzelf en helemaal niet aanhankelijk. De kans dat het virus zich verspreidt, is dus veel kleiner dan in België. Wat ook heeft meegespeeld, is dat de krokusvakantie later viel dan in België. De meeste besmette Belgen waren al terug thuis, terwijl de Zweden in hun eigen land gaan skiën. Noorwegen en Denemarken waren toen al in lockdown, dus de skigebieden langs de Noorse zijde waren gesloten en die langs Zweedse kant open. Wij hebben hier écht het geluk dat de Noren en de Denen onze buffer zijn en zij wel hun verantwoordelijkheid nemen.”

Doordat de grenzen gesloten zijn verwacht het gezin geen bezoek deze zomer. “Normaal nodigen wij altijd vrienden en familie uit in de vakanties, maar dat zal deze zomer niet mogelijk zijn. Dat is toch wel een domper. We gaan dit jaar dan maar in eigen land op reis gaan”, besluit Sofie. (MDN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier