De komst van de nieuwe zaak werd groots aangekondigd: overal in het Oostendse straatbeeld kon je afgelopen week borden, spandoeken en affiches zien met de woorden 'Lizette krijgt een lief'. Vanaf nu heeft het lief van Lizette ook een naam: Lucien.
...

De komst van de nieuwe zaak werd groots aangekondigd: overal in het Oostendse straatbeeld kon je afgelopen week borden, spandoeken en affiches zien met de woorden 'Lizette krijgt een lief'. Vanaf nu heeft het lief van Lizette ook een naam: Lucien.In het pand waar voordien ontbijtbar Albrecht gevestigd was, is sinds kort Lucien te vinden. Naast de deur van Lizette, de eerste zaak van Duinhelm. De vzw is een centrum dat instaat voor de begeleiding van voornamelijk personen met een verstandelijke beperking. Momenteel begeleiden zij een 400-tal cliënten in de Oostendse regio. In Lizette kan je terecht voor soep en lunch. De filosofie van Lucien is dezelfde als van Lizette. De cliënten van Duinhelm of bijzondere medewerkers zoals ze genoemd worden staan in voor alle aspecten van het runnen van een horecazaak. Een tiental mensen gaat er aan de slag, waaronder drie tot vier begeleiders. (lees verder onder de foto's)"Maar op vlak van eten zal Lucien iets helemaal anders zijn", vertelt Saskia Verelst, directeur van Duinhelm. "We focussen op salades en takeaway (of teekewee, zoals er op de ramen van Lucien te lezen is, red.). Het was eigenlijk niet de bedoeling om een tweede zaak te openen. We waren niet op zoek. Maar in Lizette hadden we wat problemen met stockages, omkleedruimtes... We konden dus wel wat extra ruimte gebruiken. Toen dit pand vrij kwam, hebben we niet getwijfeld. Ook over de naam Lucien moesten we niet lang nadenken. Het past helemaal bij Lizette."Bram Tousseyn werkte mee het project uit. "We willen ons vooral focussen op gezond eten", vertelt hij. "Dit moet een hip adresje worden zoals je ook in onder andere Gent kan vinden. Het ecologische is hier heel belangrijk. Plastic proberen we zoveel mogelijk te vermijden: vorken, servietten, enzovoort zijn allemaal te recycleren of composteerbaar.""We werken ook enkel met verse ingrediënten", gaat hij verder. "We streven er naar om zoveel mogelijk lokaal te kopen. Verder vind je ook geen commerciële dranken bij ons, maar wel lekkere, bijzondere frisdranken die je niet overal kan drinken." Lucien zal voornamelijk takeaway zijn, al zal je er ook ter plaatse kunnen eten. "De zitruimte binnen is wel eerder beperkt. We hebben ook ons terras, maar het is wel de bedoeling dat de mensen dan zelf hun tafel afruimen en zo."Schepen voor Ondernemen Charlotte Verkeyn (N-VA) verwelkomt Lucien met open armen: "Het zijn unieke concepten zoals Lizette en Lucien die van Oostende een originele, ondernemende stad maken met een mix aan verschillende unieke horecazaken. Bovendien brengen beide zaken een prachtige boodschap over, wat het nog eens extra speciaal maakt."