Soepeler regels voor binnenschepen op zee

© belga
Redactie KW

Vlaams minister van Mobiliteit, Ben Weyts, versoepelt de regels voor binnenvaartschepen die ook op zee, langs de kust, willen varen. Momenteel zijn die zo streng dat er slechts een tiental varen in Vlaanderen.

“De nieuwe regels zullen de investeringskost voor het bouwen van zogenaamde estuaire vaartuigen doen dalen”, aldus Weyts. Zo moet niet langer elk schip een MOB-reddingsboot (Man Overboord) hebben. Aan de belangrijkste veiligheidsvoorschriften kon echter niet worden geraakt, zodat er nog steeds aanzienlijke regels zijn.

“Ik wou nog verder gaan in de versoepeling van de voorwaarden voor estuaire vaart, want elk extra binnenschip op zee haalt vrachtwagens van de weg”, zegt Weyts. “De veiligheid moet echter gegarandeerd blijven. Ik verwacht dat de voorwaarden in de toekomst nog verder versoepeld kunnen worden, want ook veiligheidstechnologie blijft evolueren. In afwachting is deze eerste versoepeling al een goede stap, die de investeringskost voor het bouwen van estuaire vaartuigen doet dalen.”

De estuaire vaart is onder meer belangrijk om de havens van Zeebrugge en Antwerpen met elkaar te verbinden.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier