Sociale woonwijk Molenakker in Egem is afgewerkt

Met de onthulling van een gedenkplaat sloten voorzitter Pietro Iacopucci van Helpt Elkander, burgemeester Ivan Delaere en gouverneur Carl Decaluwé de werken in de Molenakker af. © Foto Jan
Redactie KW

Begin de jaren zeventig werd in Egem begonnen met het bouwen van de eerste sociale woningen in de wijk Molenakker. In de loop der jaren werd de woonwijk verder uitgebreid, met als sluitstuk de officiële inhuldiging van de laatste woningen.

Voor het prille begin van de Egemse sociale wijk Molenakker keren we terug naar het begin van de jaren zeventig van vorige eeuw, toen in 1972 in een eerste fase werd begonnen met het bouwen van de woningen in de eerste twee zijstraten links van de hoofdstraat. Deze 34 woningen – die bestonden uit rijwoningen, halfopen bebouwingen en bel-etages – werden in 1974 opgeleverd. De tweede fase, die de derde en vierde zijstraat links beslaat, omvatte 29 woningen en werd in 1981 opgeleverd. Omdat het om woningen ging met drie en vier slaapkamers waren het vooral gezinnen met kinderen die ze betrokken. Nadat de situatie om en bij de 20 jaar onveranderd bleef, werd in 2002 de derde fase aan de rechterzijde van de hoofdstraat afgewerkt, waar naast woningen voor jonge gezinnen ook woningen voor senioren werden voorzien. In de nasleep daarvan werd een aantal gelijkvloerse woningen gebouwd met één slaapkamer, voorbehouden voor 65-plussers en tegen eind 2003 werd de vierde fase, die een kopie van de derde was, opgeleverd. In 2016 werden in een vijfde fase achteraan rechts zes woningen gebouwd en helemaal vooraan een gebouw met drie appartementen. Dit laatste stond model voor de laatste fase, die nu werd afgerond en die zes appartementen omvat.

Deze wijk toont overigens goed de evolutie die er geweest is in het sociale woningaanbod de laatste 40 jaar. Waar begin de jaren zeventig vooral rijwoningen gebouwd werden, evolueerde dat naar halfopen en open bebouwingen, terwijl de laatste jaren om economische en ecologische redenen ingezet werd op meergezinswoningen en appartementen. Ook de doelgroep evolueerde. Daar waar het aanvankelijk gezinnen met kinderen waren, werd gaandeweg ook ingezet op senioren. En de laatste jaren zien we dat het aandeel van de eenoudergezinnen, al dan niet met kinderen, steeds groter wordt. Wat de nieuwste appartementen betreft, werd de huidige huurwaarde door de notaris geschat op om en bij de 620 euro, wat concreet betekent dat de minst gegoede gezinnen een huurprijs van 217 euro (huurlasten inbegrepen) zullen gaan betalen. Bovendien voldoen de woningen aan alle moderne energienormen, waardoor de kosten voor energie ook laag zullen zijn.

(JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier