Sociale winkel Surplus ontvangt opnieuw belangrijke steun: “In drie jaar tijd zagen we ons klantenbestand verdubbelen”

Redactie KW

Het voedselverdeelcentrum Surplus bestaat begin november drie jaar. Ondertussen groeide zowel de vraag als het aanbod. Om dit aanbod te kunnen blijven verzekeren kregen ze nu belangrijke steun van de CERA-Coöperatieve.

Palmer Vandemeulebroecke, grote bezieler van Surplus, is een gelukkig man. De sociale winkel die hij drie jaar uit de grond stampte, blijkt een succes. “We hebben onze start niet gemist. Toen we voor het eerst de deuren openden, werden 30 gezinnen geholpen. Twee weken geleden zijn er 56 gezinnen gepasseerd en er zijn terug al nieuwe inschrijvingen”, aldus Palmer, die meteen ook de euforie tempert: “Onze missie is niet economisch, maar sociaal. Eigenlijk zouden we veel liever minder hulpbehoevenden hebben. Maar anderzijds zijn we er trots op zoveel hulp te kunnen bieden.”

Babbeltje bij de koffie

Naast het ruime en gevarieerde aanbod van kwalitatieve winkelwaar, wordt ook de werkwijze zeer sterk geapprecieerd door de klanten. “Het is écht winkelen. De mensen kiezen de producten uit ordelijk geëtaleerde winkelrekken, uit bakken groenten en fruit of op de tafels. Verder is er een gekoeld aanbod in koelkasten en diepvriezers en staan er goed gevulde broodkorven.”

Een groot team vrijwilligers staat klaar om de bediening in een gezellige sfeer te laten verlopen. “Ook aan het onthaal en de sociale babbel besteden we veel aandacht. Er zijn een twintigtal zitplaatsen en er is verse koffie met zoetigheden. Zo’n twee uur voor de opening van de winkel zijn de eerste klanten er al, gewoon voor dit eenvoudige babbeltje”, vertelt Palmer met enige trots.

We zijn trots dat we zoveel mensen hulp kunnen bieden – Palmer Vandemeulebroecke, Bezieler Surplus

Volgens Palmer Vandemeulebroecke kon Surplus maar echt van start gaan door de steun van enkele organisaties. “We mogen gebruik van de oude kantoren van Bekaert, we kunnen beschikken over een mooi team vrijwilligers, we mochten een startkapitaal ontvangen van de vzw Dekanale Werken Avelgem en kregen een cheque van 3.000 euro van de Cera Coöperatieve”, somt hij op.

Meer klanten betekent ook grotere voorraden, meer stockagecapaciteit en ook meer koel- en diepvriescapaciteit. “Onze twee occasievriezers waren versleten. Bij de ene bleef de motor dag en nacht doordraaien en bij de andere was de temperatuur niet meer te regelen.”

Ze klopten daarom na drie jaar terug aan bij de Cera Coöperatieve en ook nu kregen ze goed nieuws: er werd een bedrag van 2.477 euro toegekend. “De oude diepvriezen werden vervangen door twee grote nieuwe. Zo beschikken we nu over een batterij van vijf grote kwalitatieve vriezers. Met het rest van het budget kochten we nog twee extra isomoboxen en een praktische attentie als nieuwjaarsgeschenk voor onze klanten.”

Cheque

Vorige week kwamen Wim Ingels, adviseur bij Cera, en Dirk Desmet, lid van de Regionale Adviesraad van de Cera Coöperatieve, symbolisch de cheque overhandigen. De heren zeiden onder de indruk te zijn van de warme werking in Surplus. (GJZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier