Sociale organisaties ondanks corona ook tijdens eindejaar in de bres voor kansarmen

Voc Opstap - Roeselare Stijn Maerevoet (links) en Vasco Degryse. (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Voc Opstap - Roeselare Stijn Maerevoet (links) en Vasco Degryse. (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Redactie KW

Voor kansarmen zijn de eindejaarsdagen geen prettig gebeuren. Omdat ze zich in die periode sowieso niet veel kunnen permitteren, wordt het gevoel van alleen-zijn en de ervaring van armoede nog versterkt. Daarom maken ze meestal dankbaar gebruik van hulpbehoevende organisaties zoals VOC Opstap, De Bremstruik of het Mannahuis..

VOC Opstap biedt ondersteuning aan kwetsbare doelgroepen die daar nood aan hebben om de kwaliteit van hun leven en vrije tijd in al zijn dimensies te verbeteren of te behouden.

“Tijdens de feestdagen staat er op kerstavond altijd een etentje op het programma en met oudejaar organiseren we traditioneel een leuke dansavond”, zegt Vasco Degryse. “ Dat kan dit keer jammer genoeg onmogelijk plaatsvinden.”

“We hebben de koppen bij elkaar gestoken om iets leuks te organiseren, waardoor we toch een heleboel mensen van onze doelgroep bereiken. In de namiddag van de 24ste december staat er een soort kersttocht in de rand van Roeselare op het programma. Kleine groepjes van een twee- of drietal gasten telkens begeleid door een vrijwilliger. In een garage langs het parcours voorzien we bijvoorbeeld een eetkraampje, of in iemands auto een kom soep of warme chocomelk met een klein hapje. Vergelijk het misschien met een mini-sneukelroute.”

“Ook met eindejaar staan we klaar”

De voorbije en komende weken hebben de vrijwilligers van VOC Opstap voor hun mensen telkens op woensdagnamiddag een wandeling gepland. “In de ruime regio gaan ze in hun kleine bubbel op stap met een dobbelsteen. Ze vertrekken bijvoorbeeld op de markt van Hooglede en met behulp van die teerling zien ze wel waar ze uitkomen.”

“Tijdens de wandeling krijgen ze enkele opdrachten zoals wat doe je met kerstdag of wat mis je in deze tijden het meest? Onze jongens gewoon onbezorgd laten vertellen is voor hen heel waardevol. Dit zijn kleine activiteiten om onze doelgroep tijdens deze onzekere tijden niet uit het oog te verliezen, en hen toch een positief moment te laten beleven.”

Gemis aan ontmoeting

Mensen die het financieel moeilijk hebben, kunnen al vele jaren elke werkdag vanaf 10 uur terecht in het Mannahuis voor ontmoeting, een luisterend oor en een warme maaltijd tegen een kleine bijdrage.

“Momenteel zijn we gesloten tot de restaurants terug open mogen”, vertelt verantwoordelijke Erna Nevejant. “Natuurlijk laten we onze vaste bezoekers niet in de steek. Ze worden doorverwezen naar De Graancirkel voor voedselpakketten en kunnen ook warme maaltijden aanvragen via het OCMW.”

“Onze doelgroep woont meestal alleen en heeft een beperkt sociaal netwerk”

“Het is al de derde keer dit jaar dat we moeten sluiten”, zucht Erna. “Toen we de vorige keren heropenden voelde je onmiddellijk dat onze mensen vooral het sociale contact hadden gemist. Onze doelgroep woont meestal alleen en heeft een beperkt sociaal netwerk. Hun dagelijks bezoek aan het Mannahuis is vooral gefocust op die ontmoeting. Voor ze hun maaltijd krijgen, genieten ze van de babbel en achteraf blijven ze vaak nog wat hangen. Voor hen is deze periode extra pijnlijk.”

Eind december vindt de Nieuwjaars-Actie Roeselare (NAR), een initiatief waar De Bremstruik voor logistieke steun zorgt, voor de eerste keer in ruim 30 jaar niet plaats.

“Dit initiatief werd op het einde van de jaren 80 door de Jongerenkerk Roeselare in het leven geroepen”, zegt Jos Muylle, die samen met zijn vrouw al zes jaar de groep vrijwilligers onder zijn vleugels heeft.

“Normaal staat er op 31 december een oudejaarsfeest met alles erop en eraan gepland. Het totaalconcept van aperitief, diner, muziek en dansfeest in Dienstencentrum Ten Elsberge is voor veel kwetsbare Roeselarenaars hét nieuwjaarsfeest bij uitstek, waar ze heel erg naar uitkijken.”

Verrassingspakket

“NAR is in de loop der jaren uitgegroeid van een kleinschalig feestje tot een serieuze party”, benadrukt Jos. “Vorig jaar telden we maar liefst 150 aanwezigen. De feestmaaltijd werd door de groep vrijwilligers volledig zelf voorbereid in de keukens van Ten Elsberge, waar we exclusief gebruik mochten van maken.”

“De voorbije weken hadden we vlug door dat hetzelfde concept door de huidige maatregelen onmogelijk kon georganiseerd worden. Daarom kozen we voor een alternatief. Alle feestvierders die op de vorige editie aanwezig waren, zullen aangeschreven worden en krijgen in de voormiddag van 31 december een verrassingspakket aan huis gebracht. Daarin zal een drankje en een hapje zitten. De vrijwilligers bezorgen hen koeken van Jules Destrooper en een fles cava.”

“Onze allereerste PaasActie Roeselare (PAR) is in het voorjaar door dezelfde omstandigheden ook niet kunnen doorgaan. Er stond een koffietafel met paaseierenraap voor de allerkleinsten op het programma. Als alternatief hadden we bij iedereen thuis een fijne paaswens laten bezorgen. Ondanks de crisis blijven we positief en laten onze mensen niet in de steek.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier