Sociale kruidenier zet in op hygiëneproducten voor kwetsbare klanten

We herkennen burgemeester Alain Top, schepen Lynn Callewaert en voorzitter Sociale kruidenier Ruddy Deprez. © (Foto LOO)
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Vzw De Oever en Het Huis van Welzijn bieden vanaf nu hygiëneproducten aan in de sociale kruidenier. “Niet iedereen heeft voldoende financiële middelen om basisproducten te kopen”, zegt schepen van Welzijn Lynn Callewaert (CD&V).

Stad Harelbeke ontving begin 2021 een subsidie voor voedselhulp aan kwetsbare doelgroepen. “Deze subsidie dient ingezet te worden voor de ondersteuning in aankoop van voeding en/of basishygiëneproducten in de strijd tegen het coronavirus: denk maar aan handzeep, handgel en afwasmiddel. Naast voeding neemt ook de aankoop van hygiëneproducten een grote hap uit het budget van financieel kwetsbare burgers. Onvoldoende financiële middelen hebben om dergelijke producten aan te kopen, zorgt voor een gevoel van schaamte. Hierover is vaak nog een taboe, zoals bijvoorbeeld rond menstruatiearmoede”, aldus schepen Callewaert.

Om te zorgen voor een betere toegang tot hygiëneproducten, gaan Huis van Welzijn Harelbeke en vzw De Oever nu een verdere samenwerking aan. Het Huis van Welzijn werkt sinds lange tijd samen met vzw De Oever, waarbij via het concept van de sociale kruidenier mensen in armoede geholpen worden in hun voedingsbehoefte te voorzien.

Klanten bevraagd

“Met de subsidies worden door Huis van Welzijn voedingsproducten aangekocht, die verdeeld worden via de sociale kruidenier. Vzw De Oever wendt eigen middelen aan voor de aankoop van hygiëneproducten en verdeelt die.” Een succesvolle bevraging bij de klanten van de sociale kruidenier bracht in kaart aan welke producten er nood is.

“Er werd al tandpasta, douchegel, handzeep, afwasmiddel en maandverband aangekocht en verdeeld onder de klanten. Wij willen hier in de toekomst verder op in zetten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier