Sociale kruidenier opent de deuren in Koekelare

In de voormalige pastorij opende De Smoetstutte de deuren. © Foto Coghe

In de voormalige pastorij in de Kerkstraat in Koekelare heeft De Smoetstutte de deuren geopend. “Het aanvankelijke idee van voedselbedeling veranderde snel in een menswaardiger en moderner concept van een sociaal kruidenier”, zegt schepen van Sociale Zaken Stijn Ramboer.

“Bij de opmaak van het nieuwe meerjarenplan werd de implementatie van een aangepaste voedselbedeling in onze gemeente opgenomen als een van de speerpunten voor het lokaal sociaal beleid van deze periode. Al aan het einde van de vorige legislatuur werd helaas pijnlijk duidelijk dat ook in onze gemeente een substantiële groep inwoners problemen ondervindt om te voldoen in een van de basisbehoeften van de mens: voldoende en kwalitatieve voeding.”

“Een pijnlijke vaststelling in een land als het onze dat zich nog steeds tot het kransje van rijkste ter aarde mag rekenen”, begint Stijn Ramboer, schepen van Sociale Zaken.

Opstap naar ‘gewone’ lokale kruidenier

“Het is nog altijd de verdomde plicht van alle overheden en burgers samen, om armoede en honger de wereld uit te helpen. In dat licht durf ik De Smoetstutte zien als een opstap van een winkel, die zich nu richt op de meest kwetsbaren om te helpen voldoen aan deze basisbehoefte, en die hopelijk binnen jaren – hoe sneller hoe beter – evolueert naar een ‘gewone’ lokale kruidenier, gericht op alle burgers voor het herverdelen van voedseloverschotten en het stimuleren van de korte keten. Een ideaal toekomstbeeld, waarin elke klant de gelijke is van de andere.”

Menswaardig concept

Het oorspronkelijk idee van voedselbedeling veranderde snel in een menswaardiger en moderner concept van een sociaal kruidenier. “Een winkel waar eenieder van de doelgroep, aangepast aan zijn of haar gezinssituatie, vrij kan kiezen en winkelen.”

“We hebben twee speerpunten qua producten om onze werking te starten: de basisproducten van de Voedselbank die we ter beschikking hebben van het Europees Fonds voor de Hulp aan meest behoeftigen en de voedseloverschotten van enkele partners uit de retail.”

Vrijwilligers

Het was even zoeken naar een geschikte locatie voor De Smoetstutte. “De garage van de leegstaande pastorij werd de vorige legislatuur al geclaimd voor het toen nog prille idee van de voedselbedeling. Deze bleek echter al meteen te klein om een levensvatbaar project in te starten. Na veel wikken en wegen vonden we een oplossing in een aanbouw.”

De Smoetstutte is elke dinsdagnamiddag en vrijdagvoormiddag open. Vrijwilligers zijn het uithangbord van de winkel en hebben, naast de volledige uitbating, ook oog voor het sociaal contact en het welzijn van de klanten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier