Sociale kruidenier KOKSIFOOD opent de deuren op Wereldvoedseldag

Medewerkers Sociaal Huis met Sieglinde Dewaele (diensthoofd Algemeen Welzijnswerk) en schepen Ivan Vancayseele (uiterst links). © (Foto MVQ)
Redactie KW

Wereldvoedseldag was voor Koksijde het gepaste moment om de deuren te openen van de sociale kruidenier ‘Koksifood’. Al 5 jaar verdeelt het Sociaal Huis voedseloverschotten die worden opgehaald bij lokale handelaars onder de meest kwetsbare inwoners. Het voedselverdeelpunt wordt nu omgebouwd tot een sociale kruidenier.

“De sociale kruidenier is een actiepunt uit het meerjarenplan van Lokaal Bestuur Koksijde”, verduidelijkt Ivan Vancayseele, schepen bevoegd voor onder meer armoedebestrijding, sociale zaken en welzijn. “Het verschil zit hem hierin dat mensen nu zelf kunnen kiezen, terwijl de voedselpakketten door onze mensen werden samengesteld. Het aanbod is ook groter. Naast verse producten is er een breed assortiment aan droge voeding, kant-en-klare maaltijden, huishoudproducten, hygiënische en themagerichte producten (bijvoorbeeld in kader van terug naar school). De producten worden ofwel gratis (voedseloverschotten) ofwel tegen verminderde prijs verkocht. De sociale kruidenier is enkel bedoeld voor inwoners van Koksijde die het financieel minder breed hebben, en die worden doorverwezen, onder meer door het OCMW of door andere externe diensten. Ze worden onderverdeeld in drie categorieën en krijgen een winkelpasje, gekoppeld aan hun naam en gezinssamenstelling.”

Sieglinde Dewaele, diensthoofd Algemeen Welzijnswerk (Sociaal Huis Koksijde): “Vorig jaar haalden onze diensten 23.030 kilo voedseloverschotten op. Bij de start zijn al 134 gezinnen klant bij de sociale kruidenier. Voorlopig gebeurt de doorverwijzing alleen door de maatschappelijk werkers van het Sociaal Huis. Vanaf 2021 zullen ook andere organisaties, zoals Kind en Gezin of de scholen, mensen doorverwijzen. We kunnen rekenen op een enthousiast team van een 15-tal vrijwilligers. Zij staan in voor het onthaal, de verkoop, het bijhouden van de voorraad en het etiketteren van de goederen.”

De sociale kruidenier is open op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 9.30 tot 11.30 uur, op woensdag van 14 tot 17 uur.

(MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier