Sociale bouwwerf in Maalderijstraat in Assebroek is nachtmerrie voor de bewoners

Stefan Vankerkhoven

In een open brief hebben bewoners van de Maalderijstraat in Assebroek hun kritiek geüit op de manier waarop de Brugse Maatschappij voor Huisvesting op die plek sociale woningen bouwt. Het dossier kwam dinsdagavond ter spake tijdens de Brugse gemeenteraad. Aanleiding zijn diverse problemen op de werf.

Het laatste weekend van november al voerden de buurtbewoners actie: ze maakten een menselijke ketting rond de bouwwerf van de Brugse Maatschappij voor Huisvesting, die vier bouwlagen hoog sociale flats aan het bouwen is. Ze laken het gebrek aan inspraak vooraf. Tijdens de Brugse gemeenteraadszitting dinsdagavond namen de drie oppositiepartijen het voor deze Assebroekenaren op.

Volgens Stefaan Sintobin (VB) is de werf een nachtmerrie voor de buurt: “Een buurtbewoonster kreeg betonblokken op haar veranda. Het bestuur heeft geen oor voor de bekommernissen, een stadsbestuur hoort op te komen voor haar burgers. De buurt werd nooit betrokken bij de plannen.”

Datzelfde argument uitte Geert Van Tieghem (N-VA). Hij wees op de geluidsoverlast ‘s nachts van dit megalomaan project: “De bouwfirma werkt tot het ochtendgloren. Met vrachtwagens op voet- en fietspaden wordt een gevaarlijke situatie gecreërd.”

Volgens Raf Reuse (Groen) komt de leefbaarheid in het gedrang en zorgt het oppompen van water voor wateroverlast.” Urbanisatieschepen Franky Demon (CD&V) reageerde: “We hebben de bouwinspectie ingeschakeld, dei voert controels uit. De dame die betonblokken in haar tuin kreeg, heeft het dossier overhandigd aan haar verzekeraar. Daar kunnen we niet in tussenkomen. Over anderhalf jaar zal iedereen zien hoe mooi dit social project is, met woningen voor alleenstaande senioren en kleine gezinnen. Er staan meer dan 1900 alleenstaanden op de wachtlijst voor een sociale woning bij de Brugse Maatschappij voor Huisvesting.”

Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) stipte aan dat de politie geen enkele klacht over verkeerd parkeren of verkeersonveilgie situatie in de Maalderijstraat ontvangen heeft.

Schepen en buurtbewoner Philio Pierins (sp.a) zei : “Ik passeer er elke dag met mijn fiets en heb nog geen problemen met die werken gezien. Uiteraard is het fietspad te klein, maar het gevaar op de Astridlaan komt van camions die naar Beernem rijden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.