Sociaal huis zet zich verder in voor mensen die het moeilijk hebben door coronacrisis

© foto Nele
Redactie KW

Het sociaal huis is een huis waar iedereen die in financiële moeilijkheden verkeert kan aankloppen. Door de coronacrisis is de vraag naar hulp groter geworden. “Drempelvrees om aan te kloppen bij het sociaal huis is zeker niet nodig”, benadrukt schepen van Welzijn Tom Braet.

Aan de hand van de armoedebarometer werd duidelijk dat de gemeente Wingene de beste score behaalde. Toch wil de gemeente verder werken om mensen in nood te helpen en te begeleiden. “In ons 100-puntenplan zaten er al heel wat sociale steunmaatregelen”, vertelt schepen Tom Braet. “Op lange termijn willen wij de vinger aan de pols houden. De kracht van ons beleid is net dat we de armoede in onze gemeente zo preventief aanpakken. De coronacrisis heeft heel wat slachtoffers gemaakt op financieel, psychologisch en sociaal vlak. Alsook bij de verschillende doelgroepen zoals tijdelijk werklozen, zelfstandigen, artiesten, flexi-jobber en noem maar op. We willen hen oproepen om hulp te vragen wanneer dat nodig is en niet te wachten tot het te laat is.”

Nodige ondersteuning bieden

De gemeente ontvangt zowel van Vlaanderen als van de federale overheid financiële steun om degenen die het moeilijk hebben zo goed mogelijk te ondersteunen. “Gezinnen die door de coronacrisis verlies lijden, kunnen bij ons aankloppen voor bijvoorbeeld de aankoop van een laptop voor studerende kinderen of de betaling van hun energiefacturen. We willen ook bewust diegenen die balanceren op de rand van de armoedegrens vooruit helpen met de consumptiebonnen. Dergelijk bonnen kunnen gebruikt worden bij de lokale handelaars in de gemeente.”

Het sociaal huis voorziet ook basishygiënepakketten met chirurgische mondmaskers en handgel voor cliënten in budgetbeheer. De voedselbanken van Pittem en Tielt krijgen een bijkomende financiële tegemoetkoming zodat er extra voedselpakketten kunnen voorzien worden voor personen die doorverwezen worden. Er wordt verder werk gemaakt van langetermijnoplossingen voor kwetsbare gezinnen.

Wie hulp of een luisterend oor nodig heeft, kan een vrijblijvend gesprek aanvragen bij het sociaal huis. Dit kan dagelijks van 9 tot 12 uur via het nummer 051 61 07 20. Langskomen kan in het sociaal huis op het Marktplein 5 in Zwevezele maar niet op woensdagvoormiddag. Die voormiddag kan je wel terecht tussen 8.30 uur en 12 uur tijdens de zitdag in het gemeentehuis langs de Oude Bruggestraat 13 te Wingene. (NS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier