Sociaal Huis Oostende klaar om oorlogsvluchtelingen te begeleiden

Redactie KW

Het Sociaal Huis creëert zelf geen opvangplaatsen, maar werkt samen met Caritas International.

In de laatste weken namen 26 gezinnen hun intrek in evenveel woningen van de hulporganisatie Caritas International in Oostende. Het gaat om 100 mensen die verspreid wonen over de stad.

“Er wordt verwacht dat velen van hen over enkele maanden aankloppen bij het OCMW voor steun als ze erkend worden als vluchteling”, aldus OCMW-voorzitter Vanessa Vens (SP.A). “Maar ook los daarvan moeten we onze verantwoordelijkheid nemen. We willen voorbereid zijn en starten daarom nu al een werking op. Er is overleg met Caritas, we schakelen mensen in als gids die zelf vluchteling waren, volgende week overleggen we met onze partnerorganisaties en we plannen de aanwerving van 4 maatschappelijk werkers. Ons sociaal noodplan moet er toe leiden dat die mensen snel geholpen worden en bijvoorbeeld Nederlandse les kunnen volgen.”

Het Sociaal Huis wil de steun van de Oostendenaars omkaderen. Ze kunnen zich melden via 059 59 19 19 of oostendehelpt@sho.be. Vens vraagt dat de hogere overheid ook wat doet en met een spreidingsplan komt zodat de draagkracht van Oostende niet verder belast wordt. Extra opvangplaatsen zullen stad en OCMW niet scheppen omdat Oostende met 4,16 erkende vluchtelingen per 1000 inwoners al het hoogst scoort van alle centrumsteden.

(EFOO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier