Sobere herdenking voor bemanning van gecrashte bommenwerper

Initiatiefnemers José Clauw en Francis Hendriks brachten toch hulde aan de crew van de Lancaster. © JT
Redactie KW

Door de coronacrisis kon de jaarlijkse plechtigheden aan de graven van de crew van de neergestorte Lancaster bommenwerper in de kerk en op het kerkhof in Eggewaartskapelle dit jaar niet doorgaan. Toch brachten initiatiefnemers José Clauw en Francis Hendriks hulde aan de crew van de Lancaster.

In de nacht van 27 op 28 mei 1944 stortte een brandende Lancaster bommenwerper neer achter de hoeve de Grave in de Zoutenaaiestraat in Veurne. Dit toestel met zijn zevenkoppige bemanning was op weg naar zijn basis in Engeland van een aanval op Aachen.

In de omgeving van Oostende werd hij aangevallen door een vijandelijke nachtjager. De piloot hoopte nog tijdig de thuisbasis te kunnen bereiken in Elsham Wolds, maar diende noodgedwongen zijn route richting Noordzee af te breken.

Enkel Phil Gore overleefde de crash en nam verschillende keren deel aan deze herdenking. Hij overleed in 2008. Er werd een sobere herdenking gehouden met bloemlegging bij de graven van de omgekomen bemanning van de bommenwerper in Eggewaartskapelle en Koksijde.

Er werd ook een herdenkingskaartje achtergelaten, waarop een aquarelletje te zien is, gemaakt door de Schotse kleindochter van José Clauw.

Door de coronacrisis worden in Veurne en De Panne de herdenkingen rond Operatie Dynamo, die 80 jaar geleden plaatsgreep, verschoven naar volgend jaar.

(JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier