Sobere 21 juli in West-Vlaanderen staat in het teken van corona

In Waregem vond dinsdagochtend een korte plechtigheid plaats aan het oorlogsmonument op de Markt © PJN
Redactie KW

Ook met het coronavirus in het land vieren we op 21 juli de nationale feestdag, al zal het dit jaar noodgedwongen toch iets bescheidener moeten. Geen feest in het Brusselse Warandepark, geen Bal National, geen traditioneel defilé en ook geen vuurwerk, maar wel onder meer een alternatieve ceremonie, waarbij de zorgsector centraal staat. Ook in West-Vlaanderen vonden heel wat bescheiden herdenkingen plaats.

In onze regio

In Waregem vond dinsdagochtend een korte plechtigheid plaats aan het oorlogsmonument op de Markt. Door de coronacrisis gebeurde dat nog ingetogener dan anders. De bloemenhulde volgde op de traditionele misviering in de dekenale kerk. Zoals elk jaar trok een stoet met vertegenwoordigers van het stadsbestuur, het Belgisch leger en de oudstrijders naar het oorlogsmonument, waarna Denis Vansteenbrugge (de voorzitter van het Comité van Vaderlandslievende Verenigingen) en burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V) elk een bloemenkrans neerlegden.

De burgemeester annuleerde deze week zijn geplande reis, om de situatie rond de pandemie op de voet te volgen. Ook door de coronacrisis droegen de meeste aanwezigen een mondmasker én werd het Waregems Harmonieorkest vervangen door één trompettist. Hij speelde het Belgisch volkslied als afsluiting van de bloemenhulde.

Ook in Roeselare zijn de activiteiten naar aanleiding van de nationale feestdag beperkt gebleven. In normale omstandigheden zou er opnieuw animatie zijn in de namiddag aan het Stationsplein met tal van optredende artiesten en s’avonds het Natourcriterium. Nu bleef enkel het Te Deum over in de Sint-Michielskerk , een organisatie van het stadsbestuur met de Verbroedering van vaderlandslievende verenigingen met Geert Messiaen als voorzitter.

Ook in Roeselare zijn de activiteiten naar aanleiding van de nationale feestdag beperkt gebleven.
Ook in Roeselare zijn de activiteiten naar aanleiding van de nationale feestdag beperkt gebleven.© SB

Om 14:24 precies kon je boven Brugge een formatie van drie F16 gevechtsvliegtuigen zien over vliegen. Ze stegen op vanaf de vliegbasis Florennes. Na hun passage over het paleis, deden ze alle provinciehoofdsteden aan, waaronder ook Brugge. Ze volgden hierbij een route West (Antwerpen, Gent, Brugge, Bergen, Namen aangevuld met Oostende). Alle F-16s landen nadien terug op de luchtmachtbasis van Florennes. De vliegtuigen vlogen op een hoogte van 300 meter.

Drie F16 gevechtsvliegtuigen vlogen over Brugge en Oostende.
Drie F16 gevechtsvliegtuigen vlogen over Brugge en Oostende.© JVMA

Dinsdagmorgen werd tijdens de wekelijkse markt de nationale feestdag gevierd in Zwevegem. Na een eucharistieviering in de Sint-Amanduskerk trekt men dan naar het monument op het naastgelegen Toyeplein voor een toespraak en een bloemenhulde. Dit jaar was dit niet anders, al was de plechtigheid door de coronamaatregelen wel een stuk beperkter dan normaal. Burgemeester Doutreluingne mocht na zijn toespraak samen met NSB-voorzitter Frans Goossens de bloemen aan het monument neerleggen. De afsluitende receptie waarop de laureaten van de arbeid gehuldigd worden, was er niet. Wel leuk was dat tijdens de plechtigheid de wekelijkse markt op het Toyeplein gewoon verder ging. Omdat al heel wat mensen in vakantie zijn was er ook meer volk op de markt en dus ook op de herdenking.

Sobere 21 juli in West-Vlaanderen staat in het teken van corona
© (Foto GV)

Dinsdag 21 juli was er geen Te Deum, geen muziekkorps en geen officiële viering met herdenking van de oorlogsslachtoffers in Kortrijk. Wel een bescheiden ceremonie aan het monument op de Grote Markt, een initiatief van Verbroedering Kortrijk.

Het bestuur van Verbroedering Kortrijk kreeg van de stad de toelating om zelf iets te organiseren. De stad organiseerde zelf niets en was ook niet aanwezig op de bescheiden ceremonie. “De stad zei ons ‘doe maar'”, zeggen bestuursleden Ronny Verschelde en Petrus Albat. Zij nodigden enkele mensen uit om 2 kransen neer te leggen: Adi Mesdag, Geert Messely, Ghislain Vandemeulebroucke en Germain Van Wietendaele.

Sobere 21 juli in West-Vlaanderen staat in het teken van corona
© (Foto JVGK)

In de hoofdstad

De nationale feestdag is normaal gezien goed voor een ware volksverhuizing van honderdduizenden mensen, waaronder ook heel wat West-Vlamingen, naar de hoofdstad. Dat zit er dit jaar niet in: door het coronavirus zijn massa-evenmenten uit den boze. Daarom werd een alternatief programma uitgewerkt, waarin de zorgsector centraal staat.

De feestelijkheden in Brussel begonnen traditioneel met het Te Deum in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal in aanwezigheid van de koninklijke familie, maar met maximaal 200 in plaats van 600 gasten. Op vraag van het Paleis kwam er een nationaal herdenkingsmoment om 10.00 uur, waarbij België drie minuten stilte in acht neemt als eerbetoon aan iedereen die de afgelopen weken en maanden het slachtoffer werd van COVID-19.

Om 14.00 uur begonnen de plechtigheden op het Paleizenplein. De luchtmacht hield een beperkt defilé om de 75ste verjaardag van de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Maar van een echte militaire parade is dit jaar geen sprake. De koning nam wel even kort het woord.

De tribunes in de schaduw van het Koninklijk Paleis waren minder talrijk bezet dan anders, met maximaal 200 aanwezigen, in plaats van 2.000 in normale omstandigheden. De genodigden zijn voornamelijk mensen die zich op allerlei manieren nuttig hebben gemaakt tijdens de coronacrisis. Koning Filip en koningin Mathilde bezoeken dinsdagnamiddag na de ceremonie trouwens nog twee woonzorgcentra, in Alken en Morlanwelz, om bewoners, personeel en bij uitbreiding de hele sector een hart onder de riem te steken.

Het gewone publiek wordt gevraagd om vooral niet naar de hoofdstad af te zakken en de plechtigheden via de televisie te volgen. Van de traditionele randanimatie rond 21 juli is dan ook geen sprake. Het traditionele grote vuurwerk ‘s avonds gaat niet door, net als het Bal National op het Vossenplein in de Brusselse Marollen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier