Snuif de kerstsfeer op in het Veurnse kerstdorp van Franky en Chantal

©Myriam Van den Putte (Foto MVQ)
©Myriam Van den Putte (Foto MVQ)
Redactie KW

Voor Veurnaars Franky Leune en Chantal Decrop is het kerstgebeuren elk jaar een van de hoogtepunten. Voor de jaarlijkse kunstwandeling ‘Toeren en Loeren’ bouwt het stel hun living en voortuin elke decembermaand om tot een echt kerstdorp waar bezoekers welkom zijn voor een glühwein, waar samen wordt gezongen… In dit coronajaar is niet hun living maar wel de voortuin de kerstblikvanger…

“Eigenlijk is het allemaal begonnen in mijn jeugdjaren”, vertelt Franky. “Ik was erbij toen pastoor Jozef Pattou de jeugdgroep Choreo Nieuwstad opstartte, als mentor en initiatiefnemer voor choreografie in het kerkje van de wijk Nieuwstad. Enthousiast staken we eigen kerstspelen in elkaar voor de kerstvieringen, en meer dan 20 jaar heb ik uiteindelijk de groep geleid. Zelfs de musicals ‘Waar de sterre bleef stille staan’ (Timmermans) en ‘Scrooge, een kerstvertelling’ (Charles Dickens) etc. heb ik samen met de jongeren van Choreo Nieuwstad herschreven in toneelscript en geregisseerd. Omdat we in ons gezin zo houden van de kerstsfeer zetten Chantal en ik al bijna 40 jaar een grote kerststal in onze voortuin. Voor onze kinderen bouwden we elk jaar een kerstdorp in de living. En dat wilden we uiteindelijk ook aan iedereen tonen…”

“Toen we Toeren&Loeren leerden kennen sprak het initiatief ons meteen aan: een kunstwandeling waarbij we kunstenaars en hun werk ontmoetten in hun eigen huis of omgeving. Dat trok ons 7 jaar geleden over de streep om zelf deel te nemen, met ons kerstdorp, aangevuld met 130 tafereeltjes met Maria, Jozef en het kindje Jezus, eigen stukken en zaken die we in bruikleen kregen. Elk jaar ziet onze living er anders uit en kiezen we een thema, zoals onze zomerreis, de Groote Oorlog, Paul Delvaux, Joe English… Dan proberen we ook de typische kerstgezelligheid in de verf te zetten: we nodigen zangkoren uit, serveren glühwein… en er is altijd tijd voor een gemoedelijke babbel.”

Mensen in huis uitnodigen is er dit jaar jammer genoeg niet bij, maar op aanraden van bevriende leden van de Vlaamse Kerststallenfederatie haalden Franky en Chantal hun grootste kerststallen van onder het stof en etaleerden ze in hun grote voortuin. “Die is toch 50 m² groot en we hebben grote ramen aan de straatkant”, leggen Franky en Chantal uit. “Achter glas hebben we een compositie gemaakt van diverse kerststallen en de grote stukken staan buiten. We noemen het ‘Kerstpassage GV11’ , verwijzend naar ons adres Gustaaf Vermeerschlaan 11. ’s Avonds zorgen we voor sfeervolle kerstverlichting, want ‘licht’ is wel het toepasselijke thema dit jaar.”

Stallen met een verhaal

Franky en Chantal zijn intussen de tel kwijtgeraakt, maar ze hebben al meer dan 600 kerststallen bij elkaar verzameld, een collectie die elk jaar aangroeit. Dit jaar springt het kunstwerk van pastoor Paul Peene in het oog… “Hij was de voormalige prefect van de lagere school van het Bisschoppelijk College, pastoor van de Nieuwstad en van Sint-Walburga”, herinnert Franky zich. “Ik was zelf misdienaar bij Peene. De stal staat straks bij de O.L.V-kerk van de Nieuwstad; nu staat bij ons het origineel en vanaf volgende week wordt dit een levensechte foto! Want onze ‘kerstetalage’ blijft staan tot 7 januari! We kregen ook een stalletje van kunstenares Monique Mol uit Beauvoorde in bruikleen. Van kunstenares Rita Vansteenlandt kregen we een aantal jaren terug een kerststal in Mondriaanstijl, in de Mondriaanse kleuren … geschilderd op doek in de Veurnse Kunstacademie. We zijn ook trots op de aanwezigheid van onze huiskunstenares Els Bruynooghe met haar beeldhouwwerk ‘Innerlijke kracht’. De centrale kerststal zijn we een vijftal jaren geleden gaan zoeken in Scherpenheuvel, maar daar vonden we niets… Op de terugweg kwamen we in Diksmuide voorbij een groothandel in grote beelden en daar stonden onze Maria en Jozef in de etalage!”

Kerstpassage G.V.11’ blijft staan tot Driekoningen 2021.”Iedereen mag passeren.. en wie nood heeft aan een praatje mag aanbelllen”, besluiten Franky en Chantal.

(MVQ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.