Snoezelkussens vol verrassingen: leerlingen CVO maken voelkussens voor Sint-Camillus

De dames van de richting mode bij CVO Scala maakten voelkussens voor de inwoners van Sint-Camillius. Op de foto zie je rechtstaand v.l.n.r. leerkracht Kathleen, Marijke, Delphine, Ulrike, Cinthya, Ellen, Julie en Donna. Zittend v.l.n.r. Annelies, Jolien en Lieselot. © SLW
Stefaan Lernout

CVO Scala en wzc Sint-Camillus vonden elkaar in een bijzonder project rond voelkussens. De leerlingen van de Wevelgemse afdeling ‘mode’ mochten hun creativiteit de vrije loop laten bij het maken van de kleurige kussens bestemd voor de inwoners van het woonzorgcentrum.

Het is een gekend verhaal, meer en meer bewoners van een woonzorgcentrum zijn nauwelijks nog actief. Vaak dementerend zelfs. Het is dan ook geen gemakkelijke taak voor de ergotherapeuten om ze op een zinvolle en actieve manier hun dag te laten doorbrengen.

“Er wordt in dat verband vaak gesproken over snoezelen”, zegt ergotherapeut Yessie Vanderhispaillie. “Dat is een samentrekking van de woorden ‘snuffelen’ en ‘doezelen’. Doezelen is het passieve, snuffelen is het actieve deel van dat woord. Onze bewoners, vaak mensen met dementie, zijn weinig mobiel. Bij het snoezelen gaan ze toch op zoek naar prikkels, krijgen ze die prikkels niet dan komen ze tot repetitief gedrag. Zoals het voortdurend kloppen op een tafel. De voelkussens zijn een perfect middel om dat repetitieve gedrag te verminderen. Het houdt hen op een actieve manier bezig.”

In zo’n snoezelkussen zitten verschillende stoffen verwerkt, die kunnen zacht of hard, glad of rimpelend aanvoelen. Bovendien hangen ze vol details die ontdekt kunnen worden. Zoals een rits, balletjes die heen en weer schuiven, knopen in alle vormen en maten…

Slechts twee kussens

Het spreekt vanzelf dat die kussens vaak gebruikt worden in het woonzorgcentrum. “Helaas hebben we er maar twee stuks”, vervolgt Yessie Vanderhispaillie. “Collega Donna Dewitte stelde toen voor om er met haar leerkracht in de naailes over te spreken.”

Kathleen Lietaert geeft les bij CVO Scala in de richting ‘mode’ en was meteen te vinden voor het idee. Het maken van voelkussens was een perfect project voor haar leerlingen die wekelijks op donderdag de module ‘vrije tijd’ volgen.

De voelkussens zijn een perfect middel om dat repetitieve gedrag te verminderen – Yessie Vanderhispaillie, ergotherapeut wzc Sint-Camillus

“Mijn studenten waren direct super enthousiast”, zegt ze. “Je kan er heel creatief in zijn, zowel voor de eerstejaars als zij die al zes jaar les volgen is het een mooie uitdaging. Bovendien is het voor een goed doel, ook dat vinden ze belangrijk. Alle stoffen en materialen komen van bij ons, uit onze restjes en reserves.”

Een van de leerlingen is Jolien, ze volgt al zes jaar naailes. “Dit project is erg leuk om doen, het laat toe om heel wat aangeleerde technieken toe te passen. En je kan er zover in gaan als je wilt.” Dat is precies wat Jolien deed, haar snoezelkussen is een lappendeken van details die uitnodigen om ontdekt te worden. “Een blinkende CD-rom, knopen en schuivertjes, een zakje met rits waar allerlei verrassingen uit tevoorschijn komen. Tot een doolhof met pareltjes toe.”

WZC Sint-Camillus zal ineens een15-tal voelkussens rijker zijn. “Dat is ronduit fantastisch. Maar we willen nog een stapje verder gaan”, aldus ergotherapeut Yessie. “Op 19 en 23 december nodigen we vrijwilligers uit om in het wzc te komen stikken, zodat er ook een interactie met de bewoners ontstaat. Telkens vanaf 13.30 uur. Wie komt stikken dient wel zijn eigen naaimachine mee te brengen.”

Activeringsborden

“Op die dagen zijn we ook van plan om activeringsborden te maken. Dat is dan eerder iets voor de mannen, een houten plank met een aansluiting voor een stekker en andere technische zaken waar mannen in hun verleden meer mee te maken hadden.”

Wie als vrijwilliger mee wil helpen knutselen, kan contact opnemen met wzc Sint-Camillus via 056 41 15 70.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier