Snelle uit Nederland beleeft wondermooi jaar en brengt album Vierentwintig uit

Begin dit jaar werd Snelle uit Nederland door Radio 538 gesignaleerd als ‘de artiest om in de gaten te houden’. De populaire radiozender kreeg gelijk, want 2019 werd inderdaad zijn jaar.

Snelle uit Nederland beleeft wondermooi jaar en brengt album Vierentwintig uit © Wouter Vanderlinde

De 24-jarige getalenteerde zanger brak bij de jongere doelgroep door met zijn Wintersessie op het online HipHop-platform 101Barz, die ondertussen meer dan 4,5 miljoen views haalden op YouTube. De grote doorbraak bij het publiek heeft Snelle te danken aan Reünie, goed voor meer dan 37 miljoen streams, een nummer 1-hit in Nederland én goud in Vlaanderen plus een top-10 notering. In Reünie blikt Snelle terug op de tijd dat hij op school werd gepest omwille van zijn aangeboren hazenlip. In zijn hitsingle rekent hij op een positieve manier af met het verleden. Zijn album Vierentwintig kwam uit op 24 oktober 2019 en Snelle werd in oktober 24. Op zijn album staat ook de single Lippenstift, een nummer dat Snelle opnam met Marco Borsato en John Ewbank. Net als Justin Bieber, Ed Sheran en The Beatles slaagde Snelle erin om twee nummers gelijktijdig in de top drie te kamperen van de Nederlandse Mega Top 100. Met een promobus doorheen Nederland én Vlaanderen lanceerde Snelle zijn album. Recent stond hij in een uitverkochte Depot in Leuven met zijn 24/7 tournee. Net voor zijn optreden sloegen we backstage eens een babbel met deze joviale Nederlandse artiest.

Ik weet al het antwoord op mijn eerste vraag, maar toch stel ik ze aan je. Hoe blik je terug op 2019 ? Dit moet voor je toch waanzinnig zijn geweest, zo’n succesvol jaar ?

Snelle : “Ik blik inderdaad terug op een van de meest succesvolle jaren, maar ook een van de gelukkigste jaren in mijn carrière. Ik heb echt leuke dingen mogen beleven. Het is een lange tunnel, een sneltrein. Maar het is ontzettend leuk.”

Hoelang ben je al met muziek bezig ? Al van jongs af ?

Snelle : “Het is niet zo dat ik al vanaf mijn derde jaar achter de piano zat. Toen ik ongeveer 15 was, begon ik voor de grap met vrienden te rappen. We rapten samen in een schuurtje bij mijn moeder. Later volgde ik les aan de Herman Brood Academie in Utrecht. Dat was heel praktijk gericht. Ik leerde niet enkel muziek maken, maar ook hoe ik muziek moest verkopen. De marketing en heel het plaatje eromheen van contracten. Daar ben ik nu al drie jaar vanaf. Zes jaar geleden besloot ik pas echt dat ik hierin carrière wou maken.”

Leerde je daar echt veel bij ?

Snelle : “Ik leerde ontzettend veel bij, maar muziek maken kan je niet leren. Ik moest als opdracht een artiest zoeken die volledig mijn tegenpool was. Ik maakte een track in die stijl. In dat opzicht leerde ik ontzettend veel bij. Qua muzikale ontwikkeling, qua persoonlijke ontwikkeling zat ik tussen mensen met dezelfde passie en dat doet ook heel veel met een mens. Ik kwam in een wereld terecht, waarin ik startte met netwerken. Ik leerde aan Jebroer – hij was mijn docent Business – ook veel bij. Jebroer is echt een marketingbeest. Hij is zo goed in een plaat maken, ze in een goed jasje te gieten én te verkopen. Dat heb ik van hem geleerd, denk ik. Ik zit ook bij zijn label. Ik heb daar na mijn opleiding mijn contract getekend. Ik leer nu nog steeds heel veel bij van Tim alias Jebroer.”

In ‘Reünie’ zing je over de tijd dat je gepest werd. Heb je – toen je het liedje uitbracht – gedacht dat het zo’n succes zou worden en zo’n impact zou hebben op mensen ?

Snelle : “Ook daarvoor moet ik al m’n credits aan Roq ‘N Rolla (de firma van Jebroer) geven. Omdat ik – denk ik – 15 liedjes had en het album was af. Dan ga je beginnen kijken welk liedje er best past als single. Roq ‘N Rolla zei tijdens de meeting dat Reünie de nieuwe single moest worden. Ik vond Reünie niet bepaald de sterkste plaat, maar soms is het goed om eens te luisteren naar andere mensen en dat heb ik toch gedaan en dat is een hele goede keuze geweest. De reden daarvan was dat ik een kleine transformatie heb gedaan, van echte hiphop naar iets meer gecombineerde hiphop met zang. Het zijn meer muzikale liedjes. En die transformatie zorgt ervoor dat ik mijn fans niet wil teleurstellen, ik wil ze daarin laten meegroeien. Volgens Roq ‘N Rollawas dat de ideale overstap omdat er veel zang en rap inzit. Het is natuurlijk een herkenbaar liedje voor velen.”

De cd-hoes van de nieuwe album van Snelle
De cd-hoes van de nieuwe album van Snelle© Padi

Hoe reageerden jouw ex-klasgenoten nadat je met jouw verhaal en jouw liedje ‘Reünie’ naar buiten kwam ?

Snelle : “Ik focus me graag op het positieve. Ik heb heel mooie mails mogen ontvangen van oude klasgenoten die ook gepest werden. Ze bedankten mij omdat ik er altijd voor hen was. Ik ontving ook een brief van een meisje dat schreef dat ze altijd hoorde wat de pesters zeiden, maar ze hoopte dat ikzelf het niet hoorde. Het is ongelofelijk waanzinnig dat ik er inspiratie uithaalde om dit nummer te schrijven.”

Op de cd ‘Vierentwintig’ staat er een samenwerking met Marco Borsato, getiteld ‘Lippenstift’. Hoe kwam die samenwerking tot stand ?

Snelle : “Marco heeft waanzinnig veel succes in Vlaanderen. Ik werd gebeld door John Ewbank en in eerste instantie dacht ik dat het een grap was. De dag erna kwamen we samen op kantoor en ik kreeg direct van Marco een knuffel in plaats van een hand. Dat symboliseert een beetje de sfeer die er toen heerste. Het was een fantastische sfeer en bovendien hebben we goed gelachen. Ik hoorde die plaat en was verkocht. Zij maakten de chorus. Dat was wat ze maar hadden en een opzet beat van de demo. Ik zei meteen: Dat gaan we doen !”

Met de enige échte Marco Borsato, besef je wel dat veel andere artiesten daar toch een tikkeltje jaloers op zijn ?

Snelle: “Ja, maar daar probeer ik niet teveel bij stil te staan. Ik ben er echt dankbaar voor. Aan de andere kant helpen we elkaar. Marco heeft een doelgroep die ik nog niet kan aanspreken en andersom ook niet. Voor Marco is het ook leuk om een jonger publiek te leren kennen.”

Op jouw nieuwe cd staan ook samenwerkingen met Jebroer, Frenna, Kraantje Pappie… Is het dankzij jouw succes nu makkelijker om mensen te overtuigen om samen te werken ?

Snelle : “Ik weet niet of het door mijn succes komt dat ik mensen sneller kan overtuigen, maar door het succes komen we wel vlugger elkaar tegen op festivals, meetings, op bijeenkomsten, award shows,… Een samenwerking komt meestal spontaan tot stand. Het is niet dat onze managers ons samen zetten. Okee, bij Reünie is dat wel gebeurd. Ik heb wel het geluk dat ik met de toppers van de Nederlandstalige muziek mag samen werken.”

Gaat het voor jou soms niet te ‘snel’ ? Brengt succes en succesvol zijn meer stress met zich mee ?

Snelle: “Neen, ik kan het wel bij houden. Recent ging ik één week naar Curaçao. We hadden daar maar een show. Ik moet er inderdaad maar één keer optreden, maar we bleven er zes dagen. Ik ging met vrienden, waarmee ik samenwerk. Het zijn allemaal jeugdvrienden, dat is mega leuk. Ik heb een drukke agenda, het kost veel energie; maar ik krijg ook veel energie terug omdat het allemaal zo’n leuke dingen zijn die we mogen doen. Als ik echt moe ben, dan trek ik aan de alarmbel en zeg ik een paar afspraken af.”

Zorgt het vele succes niet voor toch wat extra stress ?

Snelle : “Ik ervaar dat niet als stress, ik ervaar het meer als een extra drive. Wat ik nu beleef, vind ik fantastisch. Ik wil er alles aandoen om het blijvend vast te kunnen houden.”

‘Ze kent mij’ doet het goed en wordt misschien wel de volgende single, een duet met Yade Lauren. Van waar moeten we haar kennen ?

Snelle : “Het is een tijdje stil geweest rond haar. Jaren geleden had Yade een geweldige single met Yellow Claw. Dat is een DJ waarmee ze een sterke single uitbracht. Hij zat ook op de Herman Brood Academie en daar kwamen we elkaar wel eens tegen in de wandelgangen. Ik wilde al heel lang een liedje met haar maken. Toen ik te gast was in een radioshow coverde zij van mij akoestisch een liedje. Dat vond ik zo mooi. Toen vroeg ik of we niet heel snel de studio konden induiken. Ik had al een demo klaar liggen van Ze kent mij. Ik moest die alleen nog afmaken.”

Wat is volgens jou de verklaring waarom jij als artiest, met jouw muziek nu zo succesvol bent ?

Snelle : “Die vraag werd me al vaker gesteld, maar ik heb daar nooit een antwoord op. Ik denk dat wat ik overbreng naar de mensen toe, gewoon heel leuk is voor de mensen.”

Vorige maand werd je 24. Heb je het gevoel dat je als artiest wel degelijk nu al veel hebt bereikt ? En hoe groot zijn nog jouw dromen en uitdagingen ?

Snelle : “Ik ben zeker en vast trots op wat ik al bereikte. Mijn dromen zijn – zowel in België als in Nederland – om al de grote concertzalen te mogen vullen. Ik denk dat dit – deze uitverkochte tour – een geweldig startschot is voor Vlaanderen. Ik speel deze avond voor de eerste keer in Vlaanderen, namelijk in Leuven. Ik heb natuurlijk al vaker shows gedaan, maar niet voor publiek dat echt tickets kocht voor mijn concert. Ik ben héél blij en ik krijg héél veel energie, omdat ik in België alles iets later heb opgebouwd. Dat komt ook door mezelf omdat ik gewoon de liefde heb ontdekt, zoals ik het in Nederland heb ontdekt en daarmee moest ik iets doen. Ik krijg er energie van om te zien hoe het hier twee maanden geleden pas begon. Sorry, maar eigenlijk lopen jullie in België een paar maandjes achter. Ik mag het hier uitbouwen en dat vind ik zo leuk.”

Wat zijn voor jou de negatieve kanten die je ervaart aan het bekend zijn ?

Snelle : “Mensen vragen aan mij soms of ik op de foto wil, wanneer ik net wakker ben geworden. Of wanneer ik naar de supermarkt stap om een ontbijt te halen. Ik maakte het net ook nog mee toen we naar hier reden vanuit Nederland. Vorige nacht sliep ik weinig. We stopten aan een tankstation voor een koffie en plots vroeg er iemand een foto. Ik zei dat ik er niet goed uitzag, maar die persoon zei dat dit niet erg was. Ik vond van wel, maar uiteindelijk liet ik toch een foto nemen.”

Ik weet dat het een clichévraag is, maar hoe anders zijn de Vlaamse fans in vergelijking met de Nederlandse fans ?

Snelle : “Een goeie vriendin van mijn vriendin is een Vlaamse en daar peil ik altijd een beetje of zij wel dezelfde dingen leuk vinden maar dat is echt wel zo. Wat in Nederland werkt, werkt hier ook. Trouwens, we hebben ons eigen label opgericht, Lieve Jongens. Maar nogmaals, wat in Nederland voor de fans werkt, is identiek in Vlaanderen.”

Wat brengt de toekomst ? Blijf je aan dit hoge tempo muziek releasen, want ik zag dat je met Esko net ‘Omhoog’ uitbracht en het ‘Ze kent mij’-duet met Yade Lauren kijkt om de hoek.

Snelle : “We gaan met volle focus verder met de tour. We hebben lekker uitgepakt met de show en dat kost energie en tijd. Rond kerst gaan we weer verder met de Clubtour. In januari ga ik Vrienden Van Amstel doen, daar heb ik veel zin. Ik kan wel al zeggen dat de volgende release gepland staat voor 2020.”

Wanneer komt de release in 2020 ? Ik dacht dat we een primeur gingen krijgen omdat wij van ver komen.

Snelle : “Je kreeg net een primeur want ik zei dat er een single uitkomt in 2020. Wie de datum raad wanneer de release zal zijn, krijgt een gratis cd. (lacht)”

Kom je binnenkort eens naar West-Vlaanderen ? Kortrijk, Roeselare, Brugge, zijn dat steden die jou bekend in de oren klinken en waar je als eens bent geweest ? Of ken je helemaal niets in die provincie aan de mooie Noordzee ?

Snelle : “Ik ken enkel Brugge, de andere steden ken ik niet. Ik denk dat ik Brugge ken door de voetbalploeg Club Brugge. We deden wel al een paar clubshows in België.”

‘Vierentwintig’ van Snelle is nu te koop in de platenzaak. Je kan hem ook volgen op Instagram en Facebook.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.