Snaaskerke krijgt toch opnieuw buurtwinkel

Vicky Margory en Michaël Van Poucke: "Voor ons dit een droom die uitkomt." © TVA
Redactie KW

Eind juni zal Mini Market, op vandaag de enige winkel van het dorp, de deuren sluiten. Maar als alles goed verloopt, kunnen de inwoners van Snaaskerke vanaf april volgend jaar terecht in een nieuwe buurtsuperette. “We zijn volop bezig met het opstellen van de plannen”, vertellen een ontzettend enthousiaste Vicky Margory en Michaël Van Poucke.

Begin dit jaar raakte bekend dat de enige winkel van Snaaskerke zal sluiten op 30 juni. Na meer dan 25 jaar trekken Bart Hinderijckx en zijn vrouw Gina de deur van hun Mini Market in de Dorpsstraat 75 dicht. 1.200 inwoners dreigden plots zonder winkel te vallen en voor eender welke boodschap naar Gistel te moeten trekken, zo’n vijf tot zes kilometer verderop. Maar zie, enkele maanden later mogen de dorpsbewoners opgelucht ademhalen.

Vicky Margory (42) en Michaël Van Poucke (45) uit de Tarwestraat zijn volop bezig met het plannen van een nieuwe buurtwinkel in de Dorpsstraat 105, bij bushalte ‘Station’. “De aankoop van het pand zit in een laatste rechte lijn. We spreken momenteel met een architect en aannemers, en geven ons financieel plan vorm. Er lopen gesprekken met Spar om de winkel als franchise te runnen. Als alles vlot verloopt, openen we op 1 april 2020 de deuren. Het is inderdaad jammer dat we niet direct na de sluiting van Mini Market kunnen openen, maar we plannen serieuze werken en die moet je natuurlijk goed voorbereiden. Inwoners zullen dus eventjes moeten omrijden voor hun boodschappen. Maar daarna kunnen ze op ons rekenen. De dorpskernvernieuwing van Snaaskerke heeft niks te maken met onze openingsdatum. We maken het nieuws nu al bekend, omdat we alle inwoners van het dorp willen geruststellen: Snaaskerke behoudt haar winkel.”

Nieuwe aanbouw

Concreet zal de achterkant van het pand in de Dorpsstraat worden afgebroken en komt er een nieuwe aanbouw. De totale oppervlakte zal zo’n 300m² bedragen, waarvan 170m² aan winkelruimte. Dat is 20m² meer dan in de huidige buurtwinkel. “We zullen hard inzetten op onze ‘bake off’ bakkerij met zelfbediening en onze versafdeling met aandacht voor een uitgebreid aanbod kazen. Naast een PostPunt en Lotto terminal willen we ook uitpakken met streekproducten. In de buurt heb je namelijk een prima imker, kaasboerderij en producenten van boter. Samen kunnen we een mooi verhaal schrijven. Ook een pluspunt: de parkeermogelijkheden en het toekomstige parkje naast de deur. Opmerkelijk detail: het is in dit gebouw dat in juli 1941 een Britse oorlogsvliegtuig is neergestort. Daardoor zie je aan de zijkant een duidelijk verschil in bakstenen. We willen deze geschiedkundige knipoog zeker behouden.”

Samen uitdaging aan

Vicky is momenteel aan de slag als verpleegster bij Defensie in Zeebrugge. Michaël, bakker van opleiding en een ervaren rot in de retail, is nu als zelfstandig decorateur en schilder aan de slag. Ze zetten hun job aan de kant om hun Mini Market alle kansen te geven. Het koppel gelooft alvast rotsvast in de plannen en glunderen als ze alles uit de doeken doen. “We zijn al een tijdje op zoek naar een uitdaging om samen aan te gaan. Als koppel vullen we elkaar prima aan. Voor ons is deze supermarkt een droom die uitkomt, echt. We houden van Snaaskerke. Pas in januari zijn we hier komen wonen (het koppel is verhuisd uit Bredene, red.), maar houden van de rust en het dorpsgevoel die hier heerst. Onze zoon Marley (3) gaat bijvoorbeeld naar de plaatselijke basisschool Horizon en we hebben hier al enkele vrienden. Goed, er wacht ons nog heel wat werk, maar samen met Michaëls 17-jarige tweelingdochters Merel en Myrthe, die hier als jobstudenten gaan werken, zien we het ongelóóflijk hard zitten.”

(TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier