Smileytuin en tal van andere warme initiatieven om Roeselarenaars dichter te brengen

Verlichte buurten, postkaartjes en doodgewone babbels… zijn maar enkele van de initiatieven die stad Roeselare en de netwerkgroep Oltegoare, niet alleen nemen om samen de corona-eenzaamheid te verlichten. In deze periode wil men mensen ook de hand reiken en een verbindende rol opnemen in bewogen tijden.

Honderden smileys zorgen voor een vrolijke noot in het stadscentrum. Dat vinden ook schepenen Bart Wenes en Michèle Hostekint.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Honderden smileys zorgen voor een vrolijke noot in het stadscentrum. Dat vinden ook schepenen Bart Wenes en Michèle Hostekint.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel

Eenzaamheid raast door alle lagen van de bevolking. Uit geluksenquêtes blijkt dat de helft van de Belgen met eenzaamheid kampt. In deze coronatijden is eenzaamheid de grote negatieve uitschieter. Met ‘1000 keer Oltegoare’ wordt een aanbod bekend gemaakt van ‘vinders’ die in onze stad actief zijn rond het thema eenzaamheid. Zij kennen de mensen die nood hebben aan sociaal contact en kunnen hen verbinden met een passend aanbod. Deze vinders zijn heel erg divers: leerkrachten, professionelen in de thuiszorg en thuishulp, maatschappelijk werkers, buren, familie of vrienden. Vanuit de stad wordt dit aanbod gebundeld op www.1000keeroltegoare.be.

Lichtpuntjes in de stad

Sinds 2020 is er een werkgroep en netwerk Oltegoare, niet alleen actief in RSL. Het netwerk werkt samen aan een zorgzame en verbonden stad, vanuit de visie dat sociale contacten belangrijk zijn om de veerkracht te behouden en/of te versterken.

Tijdens de voorbije kerstperiode bundelde de werkgroep en het netwerk de krachten en creëerden ze samen heel veel lichtpuntjes in de stad. Heel veel Roeselarenaars engageerden zich om de lichtpuntjes mee uit te dragen.

Samen…

… schreven ze meer dan 400 kaartjes naar rusthuisbewoners.

… engageerden veel Roeselarenaars zich als vrijwilliger bij Roeselare Helpt.

… belden ze meer dan 400 tachtigplussers op.

… leverde de NAR (Nieuwjaarsactie Roeselare) meer dan 140 verrassingspakketten.

… vroegen ze plaatjes aan bij radio Bingo om mensen uit de buurt te bedanken.

Er is meer

Maar de werkgroep wil nog meer lichtpuntjes en glimlachen delen. Zo verschijnen er vanaf vandaag smileys in het straatbeeld die verwijzen naar het aanbod. Die smileys mogen gewoon geplukt worden uit de bloembakken en graszones. Elke burger, elke organisatie, elke vereniging kan zorg dragen voor een buur, een vriend, een inwoner,… elke burger heeft nood aan een babbel, een goedendag, …

Men wil hier samen aan verder bouwen:

– Je kan de raamaffiche 1000 keer oltegoare downloaden en aan je raam hangen.

– Je kan je engageren om iedereen die je ontmoet een goedendag geven en een glimlach te schenken.

– Je kan je profielfoto aanpassen met het facebookkader 1000keeroltegoare .

– Je kan vrijwilliger worden in RSL via het platform Roeselare Helpt.

– Je kan gewoon een praatje slaan met de buren of een voorbijganger.

– …

Laat gerust jouw idee weten en deel jouw bijdrage om zorg te dragen! Volg alle acties en smileys op www.1000keeroltegoare.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.