Slypse harmonie viert 75-jarig met feestelijk winterconcert

Redactie KW

De koninklijke harmonie van Slypskapelle bestaat 75 jaar. Dat wordt op zaterdag 1 februari gevierd met het winterconcert ‘Never say Never’. “Als harmonie hebben we het moeilijker dan vroeger. Vandaag de dag is het niet zo simpel om nog nieuwe leden te vinden”, aldus voorzitter Jean-Luc Deprez.

Op 11 februari 1945 werd in Slypskapelle een plaatselijke harmonie opgericht. De harmonie startte met twaalf muzikanten. Dirigent Jozef Dessein leidde alles in goede banen. “Jozef Dessein was samen met Henri Buseyne, Maurice Desmidt, Leopold Ledoux, Leon Lesage, Cyriel Pattyn, Gaston Versaevel, Daniël Vynckier, Jules Withouck en Jerome Wyffels één van de stichters van onze harmonie. Dankzij hen schrijven we hier al 75 jaar een mooi muziekverhaal”, aldus huidig voorzitter Jean-Luc Deprez.

In 1968 werd Jozef Dessein als dirigent opgevolgd door Jerome Wyffels. Ook een andere Dessein, Paul, dirigeerde lang de plaatselijke harmonie. Hij was er tussen 1973 en 1996 dirigent. Sinds 2011 leidt Vanessa Cappelier de harmonie in goede muzikale banen.

Trommelkorps

Een onderdeel van de harmonie is het trommelkorps. Jean-Luc Deprez was tussen 1977 en 2002 de dirigent van Harypska. “Na een korte tussenperiode van twee jaar werd ik terug dirigent van het trommelkorps. Iets wat ik vandaag de dag nog steeds heel graag doe”, aldus Jean-Luc, die terugblikt op de geschiedenis van de harmonie. “In de jaren 80 en 90 onderhielden we nauwe verbroederingscontacten met de Duitse blaaskapelle van Neuses en de Oostenrijkse blaaskapelle van Ansfelden. Dit resulteerde in diverse bezoeken en Duitsland en Oostenrijk en tegenbezoeken van de beide muziekmaatschappijen aan Slyps.”

“Jaarlijks staan er enkele uitstappen op ons programma. De laatste jaren trekken we vaak naar de kust”

De harmonie fleurt tal van evenementen in de gemeente op. Zo waren ze onlangs aanwezig op de nieuwjaarsreceptie in de brandweerkazerne, maar ook op verschillende wijkfeesten in Slypskapelle zelf tekenen de muzikanten present. Jean-Luc Deprez: “Momenteel bestaat onze harmonie nog uit 35 blazers en 18 trommelaars. Jaarlijks staan er enkele uitstappen op ons programma. De laatste jaren trekken we vaak naar de kust.”

Toch merkt voorzitter Jean-Luc dat het voor de harmonie minder gemakkelijk gaat dan vroeger. “Ja, we hebben het moeilijk. Vroeger waren we heel nauw verbonden aan de plaatselijke school. Dit mede dankzij Luc Castelein. Vandaag de dag kunnen jongeren uit zoveel verschillende vrijetijdsbestedingen kiezen, dat het toch wel een stuk moeilijker wordt om nog nieuwe leden te vinden. Ook de afwezigheid van een plaatselijke muziekschool in dit kleine dorp maakt het er voor ons niet echt gemakkelijker op.”

Kaarten

“Ieder jaar kijken we volop uit naar ons winterconcert op de eerste zaterdag van januari. Naar aanleiding van ons 75-jarig bestaan wordt dit echt een feesteditie”, aldus de voorzitter. Het winterconcert ‘Never say Never’ vindt plaats op zaterdag 1 februari vanaf 19.30 uur in zaal G. C. D’Oude Schole in de Strobomestraat in Slypskapelle. De inkom bedraagt 6 euro in voorverkoop. Kaarten zijn verkrijgbaar via de leden van de Slypse harmonie. Aan de deur betaal je een euro meer. Wie een cultuurabonnement heeft via de Moorsleedse cultuurdienst kan voor 5 euro genieten van het winterconcert.

De harmonie wordt gedirigeerd door Vanessa Cappelier, het trommelkorps door Jean-Luc Deprez. Dries Denolf is de commentator van dienst bij het evenement.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.