Sluze Kermesse is de oudste en de grootste kermis van de kust

Meer dan 50 jaar al wordt in Middelkerke Sluze Kermesse georganiseerd. Het programma mag doorheen de jaren wel grondig zijn gewijzigd, de doelstelling van het organiserende comité blijft nog steeds dezelfde: een volkse kermis voor iedereen met de nadruk op gezelligheid, leute en plezier.

Bart Vandekerkhove en Steve Lobbrecht. © LC

Sinds enkele jaren krijgen de Vlaamse artiesten ook meer en meer inbreng in het hele gebeuren. De kermis is een unieke kans om het kruim van de Vlaamse showwereld gratis aan het werk te zien in de feesttent op het Marktplein. De namen liegen er alvast niet om. De Romeo’s, Willy Sommers, Luc Steeno, Jettie Pallettie, Swoop, Paul Bruna, Wim Soutaer, Yves Segers, Jordy Fransis, Sam Gooris, Blitz en Funky D zijn van de partij. Met deze klinkende line-up kan je dus uitkijken naar een topeditie van Sluze Kermesse, van 7 tot en met 10 juni. Voor iedereen is deze kermis hét moment om oude bekenden tegen het lijf te lopen en herinneringen op te halen.

Druppelmomenten

Een van de monumenten en grondleggers van de kermis was Camiel Vergauwe, die samen met zijn echtgenote Nelly de kermis ieder jaar weer op de kaart zette. De vergaderingen met de medewerkers van toen vonden plaats in de huiskamer van Camiel en Nelly in de Oostendelaan en na ieder goedgekeurd punt op de agenda volgde een ‘druppelmoment’. Na het overlijden van het echtpaar liep de toekomst van de kermis gevaar. Bart Vandekerckhove en Steve Lobbrecht brachten redding en bliezen de kermis nieuw leven in. De viering van de gouden huwelijksjubilea van de wijk bleef een vast ingrediënt en ook de aandacht voor de kinderen was een vaste waarde. Vernieuwing drong zich echter op en daar zijn de beide gangmakers zeker in geslaagd. “We zijn heel tevreden dat we ieder jaar weer kunnen rekenen op de inzet van heel veel mensen die zich als vrijwilliger ten dienste stellen van onze organisatie. Zonder hen zou het zeker niet lukken om vier dagen lang te zorgen voor topanimatie”, zegt Bart Vandekerckhove, die dit jaar toch wel een topprogramma kan voorstellen.

Ieder jaar kunnen we op heel wat vrijwilligers rekenen. Zonder hun inzet staan we nergens

Op vrijdag 7 juni wordt meteen al gestart met enkele toppers, want Luc Steeno, Yves Segers en De Romeo’s geven het beste van zichzelf. Er zijn geen zitplaatsen en de toegang is gratis. De organisatoren tonen ook hun goed hart, want op zaterdag is er een benefietnamiddag ten voordele van Matthis Moerkerke die lijdt aan de ziekte van Hunter. Om 16 uur is er avondmarkt en om 17 uur is er een optreden van het kidspopduo Blitz. “Voor de ouders hebben we ouderopvang voorzien”, lacht Bart Vandekerckhove. Funky D vervolledigt de zaterdagavond.

Willy Sommers en vrienden

Op zondag is er om 10 uur al een feestcafé met muziek van Marcel den 13den en een beenhespfestijn. In de namiddag brengt de Middelkerkse groep The Blue Pitta’s hun beste nummers. De vrijdagse schlageravond krijgt op zondagavond een vervolg, met optredens van Jordy Francis, Swoop, Sam Gooris en Jettie Pallettie. Om het helemaal af te maken, is er op zondagavond Willy Sommers and friends. Het Vlaamse muziekicoon krijgt gezelschap van Wim Soutaer en Paul Bruna.

Op pinkstermaandag is er ook nog boogschieting, een Sluze ride-out met Vespa’s en rommelmarkt in de straten van de wijk. “Geen kermis zonder attracties en ook dit jaar staan er heel wat opgesteld op het Marktplein”, besluit Bart Vandekerckhove. Alle info over de optredens en de randanimatie is gebundeld in een eventboekje dat je gratis bij handelaars kan krijgen.

Alle info is ook te vinden op de Facebookpagina Sluze Kermesse 2019.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.