Sluikstorter aan het werk in Lissewege: “Je kan niet geloven wat ik al allemaal heb aangetroffen”

Er wordt duidelijk van alles gedumpt in de buurt, zoals vreemde vuilniszakken. Maar ook groenten, bouwafval en zelfs houten kasten kan je er soms vinden. © TL
Redactie KW

De politie is op zoek naar een sluikstorter die afgelopen weekend in Lissewege toesloeg. Daar werd over een afstand van zo’n tien meter bouwafval gedumpt. Volgens buurtbewoners is het verre van de eerste keer.

Tegels, gyproc platen, pleister en nog heel wat ander bouwafval in zakken. En dat over een afstand van zo’n tien meter lang. Dat werd op het kruispunt van de Uitkerkestraat en de Geitenstraat in Lissewege aangetroffen. Wellicht het werk van een aannemer die zijn afval daar dumpte. Buurtbewoner Dieter Peys merkte het sluikstort op en stapte naar de politie. Hij diende er klacht tegen onbekenden in. “Wij zijn een onderzoek gestart”, zegt Lien Depoorter, woordvoerster van de Brugse politie. “De wijkinspecteur neemt de zaak op zich en zal een proces-verbaal opstellen. We zullen ook het nodige doen om alles op te kuisen.” Als de schuldige geïdentificeerd kan worden zal die zich hoe dan ook aan een gepeperde rekening mogen verwachten.

Volgens de buurt is sluikstorten al enkele maanden een groot probleem. Vorige week werd nog maar een grote hoop met groentenafval aangetroffen. Dat was even verder dan waar nu weer sluikstort werd ontdekt. “Het is echt een schande”, zegt Dieter. “Ik doe hier elke avond mijn ronde. En je kan niet geloven wat ik al allemaal heb aangetroffen. Ik heb de stad het afgelopen jaar al een achttal keer moeten verwittigen.”

Camera’s

Er wordt duidelijk van alles gedumpt in de buurt: vreemde vuilniszakken, groenten, bouwafval en zelfs houten kasten. Dieter vroeg dan ook al om camera’s te plaatsen om sluikstorters af te schrikken. “Maar daar kwam een negatief antwoord op. Dat mag blijkbaar niet voor de wet op de privacy. Heel jammer dat die zelfs niet ingezet kunnen worden om de identiteit van zo’n vervuilers te achterhalen.”

Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) werd ook op de hoogte gebracht van het probleem. Hij verwittigde zijn stadsdiensten en vroeg hen om het sluikstort zo snel mogelijk te verwijderen. Iets wat ook de vorige keren gebeurde. “Telkens als ik het meld, wordt het snel opgeruimd. Daar mogen we niet over klagen. Maar het is gewoon geen structurele oplossing. Want hier is duidelijk iemand aan het werk die zijn plekje om zijn afval te dumpen gevonden heeft. En daar zijn wij met z’n allen de dupe van. Ik hoop echt dat er kan gekeken worden om hier een oplossing voor te vinden”, aldus buurtbewoner Dieter.

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier