Slotenmaker Franky hoeft zijn leven niet meer te wagen voor amper 60 euro

Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Slotenmaker Franky Penninck (51) had het vorige week helemaal gehad. Hij is al 40 jaar aan de slag als zaakvoerder van slotenzaak Decabooter en heeft al bijna even lang een overeenkomst met het gerecht. Als agenten een slotenmaker nodig hebben om ergens binnen te geraken, staat Franky dag en nacht paraat. Een gevaarlijk job. Hij werd al drie keer beschoten. Toch besliste het gerecht eenzijdig om hem nog amper 60 euro per interventie te betalen. Tenminste dat dacht hij. Het bleek om een misverstand te gaan.

Decabooter is een gekende naam in Kortrijk. De schoonvader van Franky startte de zaak in 1963 en 40 jaar geleden nam zijn schoonzoon het roer over. Al bijna even lang is Franky aan de slag voor het gerecht. Een wietplantage waar de politie wil binnen vallen? Een moord die achter gesloten deuren plaats vond? Een gewapende man die zich ergens opgesloten heeft? De arm der wet belt steeds bij Franky aan.

Kogel op 30 centimeter van zijn hoofd

“Het gebeurt vaak dat ze om 5.00 uur ‘s ochtends willen binnen vallen” vertelt de slotenmaker. “Dan moet ik om 3.45 uur al op de bureau zijn. Soms moet ik maar een deur openen, soms vier, vijf of zeven. Afhankelijk van hoeveel gesloten deuren er zich in het gebouw bevinden. Tegen 8.00 uur ben ik dan weer thuis en klaar om de zaak te openen. Dat doe ik meerdere keren per week.”

Zonder gevaar is zo een interventie niet. Franky werd al drie keer beschoten. “Een keer sloeg de kogel amper 30 centimeter naast mijn hoofd in“, vertelt hij. “Dan heb ik beslist om mij een kogelvrije vest aan te schaffen, want die waren nooit voorzien.”

120 euro per interventie

Ondanks die intense ervaringen, is Franky verzot op zijn werk voor de politie. “Dat moet ook wel”, legt hij uit. “Ik krijg per interventie amper 120 euro betaald. Dat is verplaatsing en materiaalkosten inbegrepen. Tenminste, dat kreeg ik betaald. Begin januari ontving ik plots een brief die liet uitschijnen dat het gerecht vanaf nu nog maximum 60 euro per interventie zou betalen. Een halvering! Zonder overleg, zonder boe of ba. Je hebt dat maar te pikken.”

Bovendien liet de brief ook uitschijnen dat het systeem met terugwerkende kracht zou werken. Dat wil zeggen dat alle facturen die het gerecht al ontving, maar nog niet betaalde, maar voor de helft betaald zouden worden. “Als je weet dat ik nog onbetaalde facturen heb liggen van 2009, dan begrijp je mijn ontzetting“, aldus Franky. “En dat terwijl je in Brussel of Antwerpen geen zot vindt die dat voor minder dan 250 euro doet.”

Dus besliste Franky met spijt in het hart om niet langer mee op interventie te gaan met de politie. “Ik kreeg de afgelopen twee weken al zeker tien telefoons. Maar ik heb ze allemaal afgewezen. Nochtans doet het echt zeer om ermee te stoppen. Niks zo plezant als ‘s ochtends een drugsplantage binnen vallen en die dan ‘s avonds op het journaal zien passeren.”

60 euro per deur

Waarom het gerecht de tarieven zo plots aanpaste was lange tijd onduidelijk. Tot er enkele dagen geleden plots een verlossende mail in de inbox van Franky viel. Het bleek om een misverstand te gaan. “Al is dat in mijn ogen hun manier om niet te hoeven toegeven dat ze fout zaten”, lacht de slotenmaker.

Blijkt dat het om 62.68 euro per deur gaat en niet per interventie. “Ik kreeg meteen ook de boodschap dat ik eigenlijk al jaren veel te goedkope tarieven aanreken, kun je dat geloven?” Bovendien komen er bovenop dat bedrag nog extra kosten voor materiaal, weekendwerk, nachtwerk en aantal gereden kilometers bij. ” ‘s Nachts mag ik zelfs het dubbele rekenen. Van de oude openstaande facturen raakten er op mysterieuze wijze plots toch een paar betaald. Al blijven er nog heel veel open staan”, besluit Franky. Hij trekt zich daar wel niks van aan. Ondertussen heeft hij vol goede moed en met veel enthousiasme zijn gevaarlijke werk met de politie hervat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier