Sloophamer dreigt voor ‘onvervalst stuk Oostends erfgoed’ aan voormalige hogeschool

© DVL
Redactie KW

Met de sloop van de vroegere VIVES-gebouwen dreigt een uniek keramieken kunstwerk van August Michiels verloren te gaan. De zonen van de kunstenaar en oud-docenten van de vroegere KHBO willen het kunstwerk, dat momenteel nog de gevel siert, bewaard zien.

Langs de Troonstraat zijn momenteel volop werkzaamheden bezig om er de beide verlaten vestigingen van VIVES – de vroegere Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende (KHBO) – tot residentiële bouwprojecten om te vormen. De gevel van het oudste gebouw, uitgevend op de zeedijk, is beschermd erfgoed, maar met het afbreken van de rest is de aannemer al een tijdje geleden gestart.

Twee opvallende kunstwerken sieren voorlopig nog de gevels aan het binnenplein: een grote afbeelding van een zaaier en, boven de ingang van het zogenaamde B-gebouw, een opvallend en uniek keramieken kunstwerk van de bekende Oostendse kunstenaar August Michiels. En daar is het Jan en Dirk Michiels, de zonen van kunstenaar, om te doen. Zij slaan nu samen met Herman Lodewyckx en Jan Verschaeve, beide oud-docenten van de school, en met André Baert de handen in elkaar om het waardevol keramieken kleinood van de sloophamer te redden.

Jan Verschaeven Herman Lodewyckx, Dirk Michiels, Jan Michiels en André Baert.
Jan Verschaeven Herman Lodewyckx, Dirk Michiels, Jan Michiels en André Baert.© DVL

“Het gaat om een prachtig stuk onvervalst Oostends erfgoed“, gaat Dirk Michiels van start. “Het dateert van 1963. Ik hoop alleen dat het niet samen met een ander alom bekend werk van mijn vader, de Vissersvrouwen die ooit het Stationsplein sierden, de vergeetput in gaat. Wij hebben ons verenigd in de overtuiging dat dit prachtig kunstwerk niet verloren mag gaan. Het zit vol symboliek, verwijzend naar de locatie aan zee en de missie van de school“, zegt Dirk.

Kostprijs is struikelblok

Het is duidelijk dat het verdwijnen ervan heel gevoelig ligt bij de oud-docenten, maar ook bij heel wat studenten die onder het kunstwerk de school binnenstapten, vertelt Herman Lodewyckx. “Ik heb gepolst bij de directies van de opvolgers van de KHBO, Vives en KULeuven in Kortrijk, maar zij zien een dergelijk plan jammer genoeg niet zitten. Ook bij het stadsbestuur blijkt er weinig animo te zijn. De bouwheer was nochtans initieel van plan om het uit te breken en in het nieuw complex te integreren, maar de kostprijs daarvoor blijkt een struikelblok te zijn. Het recupereren van de keramiek vergt bovendien een bijzondere techniek. Blijkbaar is het gemakkelijker om de afbeelding van de Zaaier te verwijderen, wat ook zal gebeuren. Wij blijven niettemin mogelijkheden zien om het keramieken kleinood te behouden, mits positief overleg en duidelijke afspraken tussen de school, de bouwheer en het stadsbestuur. Dit werk van August Michiels verdient meer respect.”

Toch nog hoop

Alle hoop lijkt echter niet vervlogen. “De mogelijkheid bestaat om de stukken uit keramiek te behouden“, reageert Henk Lingier van bouwbedrijf Verhelst. “Maar dat moet nog verder onderzocht worden.”

Het stadsbestuur laat weten dat zowel de stad als het agentschap Onroerend Erfgoed op de hoogte zijn van de werken en er op toekijken dat de voorwaarden van de omgevingsvergunning nageleefd worden. (DVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier