Sloop van drie panden in de Rijselstraat in Menen

Redactie KW

Met de sloop van drie panden in de Rijselstraat pakt Team 8930 op kordate wijze de verloedering in de Rijselstraat aan. De gebouwen met nummer 16, 18 en 20 – alle van dezelfde eigenaar – gaan binnen de maand tegen de grond. In de plaats komt er tijdelijk een groenzone die de Rijselstraat met de Kerkstraat zal verbinden. Op termijn komt er een nieuwe commerciële invulling.

Het nieuwe bestuur zet woorden om in daden. Dat is de boodschap die burgemeester Eddy Lust en zijn bestuursploeg team 8930 deze week brengen. In afwachting van de beleidsnota die maandagavond wordt bekend gemaakt, werd zaterdagmorgen de sloop van drie verloederde gebouwen in de Rijselstraat aangekondigd.

“Die drie gebouwen zijn eigendom van dezelfde eigenaar. Schepenen Virginie Breye (N-VA) en Patrick Roose (SP.A) hebben met die persoon constructieve onderhandelingen gevoerd”, aldus burgemeester Lust (Open VLD). “In die mate dat we met betrekking tot de sloop ervan en de onmiddellijke aanleg van een parkje tot snelle handelingen kunnen komen.”

Doorn in het oog

Een zekere spoed was ook wel aangewezen, want een recent onderzoek wees uit dat de gebouwen een gevaar vormden voor de veiligheid van de inwoners en panden in de omgeving. “Een unieke gelegenheid om het winkelpatrimonium in het hart van onze stad een nieuw leven te geven”, vertelt schepen Breye enthousiast.

“Het maakt ons handelscentrum op slag heel wat aantrekkelijker voor nieuwe investeerders. Want interesse om te investeren is er genoeg. Die ruimtes waren echter een doorn in het oog van inwoners en handelaars. De vrijgekomen ruimte wordt op termijn commercieel ingevuld, met op het gelijkvloers winkelruimtes.”

Wandelpad in het groen naar de Kerkstraat

Dat is echter voor de toekomst. Tegen de zomer – na de sloop – komt er een groene ader die de Rijselstraat zal verbinden met de Kerkstraat. “De eigenaar wist eigenlijk niet meer wat aan te vangen met die panden, samen hebben we dus een oplossing gezocht”, zegt schepen van openbare ruimte Patrick Roose. “De eigenaar zorgt voor de sloop en de aanleg van een groene zone met een wandelpad en een zandbak, de stad voegt er wat speelelementen voor kinderen en fietsenstallingen aan toe. Het wordt echt een publieke ruimte. In de komende jaren moeten alle stadskankers weg, dit is een eerste stap in de richting die dit bestuur wil inslaan.”

Nog een aantal andere afbraken staan trouwens ook op stapel. Die lijst schepen Renaat Vandenbulcke (N-VA) op: “Onder meer komt de sloping van het schooltje op de tuinwijk in Lauwe, een aantal gebouwen in de Y.Serruysstraat en naast het politiekantoor in Menen op de gemeenteraad van 8 mei.”

Sloop van drie panden in de Rijselstraat in Menen

De ruimte in de Rijselstraat met een totale oppervlakte van duizend vierkante meter blijft echter geen groenzone. “Ten laatste op 25 april 2021 moet er een definitieve omgevingsvergunning zijn”, beklemtoont schepen Mieke Syssauw (Open VLD). “Dat geeft de eigenaar de tijd om alle adviezen en gunningen te krijgen. De ruimte ligt in een commerciële en archeologische waardevolle zone. Er kan dus wel wat tijd overgaan vooraleer alles wettelijk in orde is. Er moet echter ook voorgemaakt worden, want vanaf die datum – dat is precies binnen twee jaar – betaalt de eigenaar een dwangsom indien die vergunning er niet is.”

Maar tot die tijd komt er dus een groene zone die ongetwijfeld voor rust en ademruimte zal zorgen in het hart van de stad. “We willen Menen positief op de kaart zetten en mensen blijven aanmoedigen om onze stad te bezoeken en te investeren want we zijn ervan overtuigd dat Menen troeven heeft en we er een trekpleister kunnen van maken”, besluit burgemeester Lust.

(SLW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier