Sloop dreigt voor laatste Gildecafé van Roeselare

© STEFAAN BEEL
Peter Soete

Er zijn concrete plannen om het hele complex Gildenhove aan de Henri Horriestraat af te breken en te vervangen door een moderner en meer functioneel gebouw. Of er in de nieuwe gebouwen nog plaats zal zijn voor een café, dat is nog maar de vraag.

Huidig uitbater van de Nieuwe Gilde Martijn Snaet zag het wel erg zwartgallig in wanneer hij enkele dagen geleden op zijn Facebookpagina aankondigde dat het gedaan zal zijn met zijn café. Maar bij nader toezien blijkt dat niet iedereen het eens is met het eerste plan dat werd ingediend. In dat plan is er inderdaad geen café meer voorzien, en zouden er langs de kant Henri Horriestraat appartementen komen om te verhuren. Dat plan werd echter afgekeurd en moet dus worden bijgesteld. En daarbij blijkt intern niet iedereen op de zelfde lijn te zitten.

Op de site Gildenhove, waarvan café De Nieuwe Gilde deel uitmaakt, zijn er twee eigenaars: het ACV-verbond West-Vlaanderen en het ACV Bouw-Industrie-Energie of de zogenaamde beroepscentrales. Beide organisaties willen wel een nieuw multifunctioneel gebouw voor hun diensten op de site Gildenhove bouwen, omdat het huidige niet meer beantwoordt aan de noden van vandaag.

Café ja of café nee ?

Maar als het over de invulling van de nieuwe ruimte gaat, dan blijken de violen niét gelijk gestemd. Naar verluidt is Bouw-Industrie-Energie geen voorstander van het afbreken van café De Nieuwe Gilde omdat de beroepscentrales veel vakvergaderingen organiseren met afgevaardigden en dat het een goede gewoonte is om na afloop nog eens na te kaarten bij een goed glas. Uiteraard treden de biljartclub en de kaartclub, die onderdak vinden in De Nieuwe Gilde, deze stelling volmondig bij.

ACV West-Vlaanderen is echter geneigd om in de nieuwe gebouwen geen café meer te voorzien. De horeca staat onder druk en het is helemaal niet zeker dat het café rendabel zal zijn. Deze eigenaar ziet liever een deel van de geïnvesteerde centen gerecupereerd door een woonzone te scheppen op de site.

Lees het hele verhaal in Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode editie Roeselare.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.