Slimste Mens-kandidaat Umi Defoort: telg uit een West-Vlaamse muziekdynastie

In het VIER-programma De Slimste Mens Ter Wereld werd Umi donderdag naar huis gespeeld door zijn vriendin. © VIER
Redactie KW

Bekend bij het brede publiek was Umi Defoort niet, tot hij zich liet opmerken als (jongste) kandidaat in het VIER-programma De Slimste Mens Ter Wereld én ook nog eens vier keer won. Het Japanse uiterlijk heeft hij van zijn moeder, zijn familienaam van zijn West-Vlaamse vader. Hij is dan ook een telg uit een op en top West-Vlaamse muziekdynastie die begint bij een Kuurnse bakker-vlashandelaar…

Producer, beatmaker, pianist en dj Umi Defoort (24) is de zoon van Kris Defoort en Kaname Nakayama. Vader Kris, die in Brugge opgroeide en bij de jeugd van Cercle voetbalde, is internationaal bekend als componist en avant-garde jazzpianist. Op 15-jarige leeftijd componeerde Defoort al een jeugdmis. Hij was toen lid van het bekende Brugse koor Ons Dorado. Intussen week Kris uit naar Brussel.

Dirigent Animato

Kris is een van de vijf kinderen van Antoon Defoort. Kris’ broer Bart is een bekende jazzsaxofonist. Vader Antoon (1935-2012) was afkomstig van Koekelare. Hij dirigeerde in Brugge het koor Animato en was muziekleraar aan de normaalschool in Torhout. Later was hij diocesaan muziekinspecteur. Hij was ook samensteller van het Lexicon van de muziek in West-Vlaanderen.

Ook Antoon had de muziekmicrobe thuis meegekregen. Zijn vader Joseph Defoort (1903-1973) was in Langemark geboren, werd onderwijzer en schoolhoofd in Koekelare en was ook muziekinspecteur. Hij speelde bij de fanfare en schreef zelf muziek. Paul Defoort, een van Antoons broers, is provincieraadslid geweest.

Bakker en vlashandelaar

Joseph Defoort was op zijn beurt een van de 13 kinderen van Hector Defoort (1878-1940) die ook hoofdonderwijzer geweest is in Koekelare en ook inspecteur voor het lager onderwijs. Hij was literair bedrijvig, schreef toneelstukken en kinderliederen. Hij overleed in Ieper.

Hector was in Kuurne geboren als zoon van Victor Defoort en Pauline Holvoet. Vader Victor was eerst bakker en later vlashandelaar. Na haar dood hertrouwde hij met de zus van Pauline. Ze hadden in totaal ook 12 kinderen. In Kuurne is de familie nog altijd te vinden. En toeval of niet, tot op vandaag zijn er meerdere telgen artistiek actief, zoals koordirigent Herman Defoort of beeldend kunstenaar Edgard Defoort.

Chibi Ichigo

In het VIER-programma De Slimste Mens Ter Wereld werd Umi donderdag naar huis gespeeld door… Zijn vriendin. Zij is bekend als zangeres onder de Japanse artiestennaam Chibi Ichigo. Chibi is als Sabina Nurijeva in Rusland geboren, maar groeide vanaf haar tweede jaar op in Hasselt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier