Slijperstraat krijgt waterdoorlatende fundering in Oostnieuwkerke

Aquafin ontwikkelde een nieuw procedé waarbij neerslag die op een wegdek valt via de onderfundering van de weg in de bodem kan sijpelen. De nieuwe techniek wordt voor het eerst toegepast in de Slijperstraat in Oostnieuwkerke. Dat haalt daarmee meteen een Vlaamse primeur binnen.

In de Slijperstraat past Aquafin voor het eerst in Vlaanderen een nieuwe techniek toe waarbij neerslag die op het wegdek valt in de bodem kan wegsijpelen. © (foto JCR)

De primeur kadert in de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel. Vlaanderen heeft al geruime tijd te kampen met het dalen van het grondwaterpeil. Daarom is het zaak om neerslag zoveel mogelijk ter plaatse te houden en in de grond te laten infiltreren. Op asfalt- en betonwegen was dat tot dusver evenwel onmogelijk. Aquafin zegt nu aan dat euvel te hebben verholpen door een nieuw procedé.

“Neerslag die op het asfalt valt, stroomt langs de zijkant van de weg naar infiltrerende kolken”, klinkt het bij Aquafin, “Die kolken lopen over naar U-goten met een waterdoorlatende zijkant. De goten brengen het water geleidelijk naar een doorlatende onderfundering. Op die manier kan het water in de bodem dringen.”

De stabiliteit van de weg komt daarbij naar verluidt niet in gevaar. “Voor de onderfundering werden aangepaste materialen gebruikt die ervoor moeten zorgen dat de weg niet verzakt als er veel water in de ondergrond komt”, luidt het bij Aquafin, “We kozen daarbij voor steenslag met grovere korrel in plaats van steenslag met fijne korrel. Er kan tussen de grovere korrel immers meer water zonder dat dit ten koste gaat van de stabiliteit.”

De nieuwe techniek is naar verluidt niet alleen een wapen in de strijd tegen het dalende grondwaterpeil, maar ook tegen wateroverlast. (BCH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.