Slechtziende Lennerd uit Roeselare haalt rijbewijs: “Belangrijk om te tonen dat het kán”

Dankzij een aangepaste bril, een opleiding in Nederland en flink wat doorzettingsvermogen heeft Lennerd Carrein sinds kort zijn rijbewijs op zak. (foto Wouter Meeus)
Dankzij een aangepaste bril, een opleiding in Nederland en flink wat doorzettingsvermogen heeft Lennerd Carrein sinds kort zijn rijbewijs op zak. (foto Wouter Meeus)
Bert Vanden Berghe

Lennerd Carrein (30) heeft zijn rijbewijs gehaald. Op zich niet zo speciaal, ware het niet dat hij een sterk verminderd zicht heeft. Dankzij een uitgebreide opleiding in Nederland en een speciale bril kan hij nu zorgeloos achter het stuur zitten. Het spoorde hem zelfs aan om les te gaan geven. Hij geeft nu Nederlands aan anderstaligen in Kortrijk.

Lennerd Carrein, de naar Deinze uitgeweken Roeselarenaar, is – terecht – trots op zijn rijbewijs. Hij lijdt aan albinisme, wat bij hem zorgt voor een gezichtsvermogen van 30 procent. Bovendien wordt het binnenkomende licht niet gekanaliseerd. Een rijbewijs halen leek een schier moeilijke opdracht, maar dankzij zijn doorzettingsvermogen heeft hij het sinds kort toch op zak. “In België was er geen aangepaste opleiding. In Nederland wel, maar daar kon ik mijn rijbewijs niet halen omdat ik er mijn domicilie niet heb. In België kon ik dat wel halen. Cara (de Belgische organisatie die rijkgeschiktheidstesten voor mensen met een beperking aflevert, red.) belde om het rijcentrum in te lichten. Ik heb voor alle duidelijkheid geen voorkeursbehandeling gekregen.”

Meer nog: een eerste poging mislukte. “Ik had tijdens het parkeren een stoeprand geraakt. Ik kon pas een paar dagen later een tweede poging ondernemen, en laat ons zeggen dat ik intussen niet te genieten was.” (lacht)

Nochtans had Lennerd niet echt zenuwen. “De opleiding in Nederland is bijzonder uitgebreid. Ik mocht zelfs al Eindhoven binnenrijden nog voor ik mijn theorie had afgelegd. Dat maakte me wel zelfverzekerder. Bovendien kreeg ik daar ook een tussentijdse evaluatie. Ik had me voorgenomen om niet te stressen in mijn Belgisch examen. Desnoods zou ik het tien keer opnieuw doen.”

Kleine verrekijker

Dat het lukte heeft Lennerd ook te danken aan een bioptisch telescoopsysteem. Dat is een soort kleine verrekijker die op de bovenkant van een speciale bril is gemonteerd. Daardoor heeft hij zo’n 80 procent zicht. “Ik was supercontent toen ik het haalde. Eigenlijk draait dit verhaal eigenlijk ook niet rond mij, maar rond de mogelijkheid om te doen. Ik heb getoond dat het kán en dat vond ik belangrijk. Intussen zijn er ook aangepaste opleidingen en proefprojecten opgestart in Vlaanderen.”

“Ik was niet te genieten na eerste mislukte poging”

Lennerd wil al jaren autorijden: “Ik had het lastig toen ik op mijn achttiende zag dat iedereen zijn rijbewijs haalde en dat het bij mij waarschijnlijk nooit zou lukken. Ik heb in al die jaren heel veel gehad aan het openbaar vervoer. Ik ga daar nog gebruik van maken, maar soms ben je er ook sneller. Ik geef nu avondschool in Kortrijk en dan is een auto heel gemakkelijk. Je bent ook niet steeds afhankelijk van het feit dat je trein op tijd is.”

Lennerd werkt voor Open Doek vzw, de overkoepelende organisatie van amateurtheater. “Daarbij is het nu heel veel thuiswerk. En ik had het eerlijk gezegd gehad. Ik wilde weer meer mensen zien. Dus sinds kort geef ik naast mijn job nu ook avondschool Nederlands aan anderstaligen. Dat vind ik geweldig om te doen. En zonder mijn rijbewijs had ik dat misschien niet gedaan. Dat maakt me extra blij: dat er uit dat rijbewijs nog iets extra moois vloeit.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier