Slechts één persoon per bemanningslid zwaait mijnenjager M917 Crocus uit vanuit Zeebrugge

Olivier Devis gaf het commando van de mijnenjager M917 Crocus over aan Marie-France Godeau, die maandag met een 42-koppige bemanning op Baltische missie vertrekt. © foto Marine - Kain Lin Pai
Roel Jacobus
Roel Jacobus journalist/muzikant

Maandag vertrekt mijnenjager M917 Crocus voor drie maanden op Navomissie naar de Baltische Zee. Door de coronamaatregelen moest de bemanning vooraf twee weken in quarantaine en mag slechts één familielid op de kade afscheid nemen.

Vóór het vertrek van de M917 Crocus werden alle bemanningsleden twee weken in quarantaine geplaatst en ondergingen ze een Covid-19-test. Bij het vertrek mag per opvarende slechts één familielid vanop de kade het schip uitzwaaien. Tijdens de missie is het de bedoeling van nergens voet aan wal te zetten. De mijnenjager wordt terug in haar thuishaven Zeebrugge verwacht rond 20 november.

Explosieven neutraliseren

De M917 wordt drie maanden ingezet in het permanente Navo-eskader voor mijnenbestrijding, waaraan België jaarlijks een vaartuig toezegt. De opdracht bestaat uit het neutraliseren van oude explosieven en samenwerken met zes schepen uit andere uit andere Navolidstaten: Nederland, Noorwegen, Duitsland, Litouwen, Estland en Letland.

De 42-koppige bemanning bestaat uit onder andere sonaroperatoren, duikerontmijners en een medisch team. Ze beschikken over onbemande onderwaterrobots. Het schip wordt geleid door luitenant-ter-zee eerste klasse Marie-France Godeau. De tweetalige Waalse nam op 4 juni het commando over van Olivier Devis uit Veldegem. Ze is de vijfde dame in de geschiedenis aan het hoofd van een Belgisch militair vaartuig.

Vliegtuigbom in visnet

De M917 Crocus kwam in mei in het nieuws toen ze tijdens een oefenstage met kandidaten van de nautische school nabij Rotterdam werd opgeroepen om vissers te helpen met een opgehaalde vliegtuigbom.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier