Slechts een Kortrijkzaan houdt zich niet aan nachtklok: “Geen waarschuwingen”

Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Sinds gisterennacht moet wie zich tussen 24 uur ‘s avonds en 5 uur ‘s ochtends op straat bevindt, daar een geldige uitleg voor hebben. In Kortrijk wordt die regel tot nu toe goed opgevolgd. De politie deelde afgelopen nacht slechts een boete uit.

Sinds maandag zijn er strengere coronamaateregelen van kracht in heel België. Een van die maatregelen is een nachtklok tussen 24 uur en 5 uur. Enkel wie van of naar het werk moet, mag dan op straat zijn. Ook wie daar een medische reden voor heeft, mag naar buiten. Andere zaken, zoals wandelen met de hond bijvoorbeeld, zijn verboden.

250 euro

De politie controleerde meteen streng. Rond 1.15 uur maandagnacht kwam een patrouille een vrouw op de fiets tegen. Omdat ze geen geldige uitleg had voor haar nachtelijke uitstapje, stelden de agenten een pv op. De vrouw riskeert nu een boete van 250 euro.

“Is dat leuk? Neen. Maar het is de wet en iedereen moet er zich aan houden”, aldus politiewoordvoerder Thomas Detavernier. “Net zoals tijdens de eerste lockdown zullen we de verhalen van mensen die toch nog buiten zijn, nagaan”, vervolgt hij. “We zullen schappelijk zijn. Maar als je onze agenten iets probeert wijs te maken, dan stellen we een pv op.”

Geen waarschuwingen

“Het is natuurlijk niet de bedoeling om een heksenjacht te organiseren”, benadrukt ook burgemeester Ruth Vandenberghe. “Onze agenten zullen correct maar rechtvaardig zijn. Niet-essentiële verplaatsingen kunnen niet. En neen, we delen geen waarschuwingen meer uit. Wij hebben die regels trouwens niet uitgevonden. Die komen van het federale niveau. Als stad kunnen wij die maatregelen enkel verstrengen als we dat nodig vinden, niet versoepelen.”

De burgemeester is er vrij gerust in. “De Kortrijkzanen doen duidelijk wat ze moeten doen. Dat er gisterennacht maar een boete is uitgedeeld, toont dat wel aan.” Al valt het natuurlijk wel nog af te wachten of dat dit weekend zo zal blijven. “We zullen moeten zien, maar ik verwacht geen drama’s”, besluit de burgemeester.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.