Slechts drie pop-upzomerbars in Kortrijk deze zomer

Twee jaar geleden draaiden de zomerbars nog op volle toeren.© AN
Twee jaar geleden draaiden de zomerbars nog op volle toeren.© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Zodra de coronamaatregelen het toelaten , openen in Kortrijk drie pop-upzomerbars de deuren. Het gaat over Azuro aan de Engelse Wandeling, Bar Botaniek aan Evolis, en De Kerpel in Bissegem. Meer zullen het er niet worden, want ondanks het grote aantal aanvragen, besloot het stadsbestuur om de bestaande horecazaken te beschermen. “Ons terrassenplan XXL blijft gelden, er zal dus zeker geen plaats tekort zijn”, belooft schepen van Economie Arne Vandendriessche (Team Burgemeester).

Er komt dit jaar een bevriezing van het aantal zomerbars in Kortrijk met als doel de reguliere horeca nog meer beschermen. Zodra de coronaregels het toelaten blijven er dus drie zomerbars over: Azuro, Bar Botaniek en De Kerpel. Er worden geen nieuwe initiatieven toegestaan.

Pijn in het hart

“Het is dit jaar niet opportuun om nieuwe initiatieven toe te laten. Reguliere horeca krijgt mijn volle steun”, aldus Vandendriessche. “En dat is niet bij een gebrek aan aanvragen. Vooral veel verenigingen hopen een graantje mee te pikken eens de cafés weer open mogen. Maar die heb ik dus allemaal, met pijn in het hart, afgewezen.”

Volgens de schepen hoeven we niet te vrezen dat we geen plaats zullen hebben op de bestaande terrassen. “Ons Terrassenplan XXL blijft immers ook deze zomer geldig”, legt hij uit. “Horecazaken krijgen dus nog steeds de kans om hun terras in grootte te verdubbelen.”

Nuba-R verlaat Kortrijk

Opvallend, ook vaste waarde Nuba-R, al jaren een van de bekendste zomerbars in Kortrijk, staat niet in het lijstje. “Maar niet getreurd”, aldus uitbater Gilles Verhaeghe. “Ik ben vastbesloten om weer te openen, maar dan op een andere locatie. Op dit moment onderhandel ik nog over twee mogelijke plaatsen. Een ervan in Menen.”

Voor de drie zomerbars die wel mogen openen, blijft het in 2019 gelanceerde horecacharter gelden. Daar staat onder andere in dat de bars ten vroegste open mogen op 15 mei en ze maximum 100 dagen mogen open blijven. Er zijn ook strikte regels omtrent sluitingsuren en geluidsnormen.

Dieter De Clercq, uitbater van Azuro, is op dit moment druk bezig om zijn bar in orde te maken. “Want op 15 mei gaan we open. We zijn één en al terras, dus veiliger kan niet”, klinkt het beslist. “We hadden het geluk dat we ons terras en onze meubels het jaar rond konden laten staan. Nu zijn we dus bezig met een update. Ook de derde editie van Azuro zal weer verrassen.”

Voorbereidingen

Toen Dieter zijn aanvraag indiende, vier maanden geleden, verwachtte hij niet slechts een van drie ondernemers te zijn die een zomerbar mochten openen. “Natuurlijk is het een meevaller. Zeker omdat alle drie de bars heel verschillend zijn en elk hun eigen ding doen. Maar wat mij betreft mogen er in de toekomst zeker nog andere spelers bijkomen”, besluit hij.

Ook Bar Botaniek mikt op 15 mei. “We zijn al volop bezig met de voorbereidingen. Dus eens duidelijk is dat we effectief mogen starten, zullen we niet twijfelen”, klinkt het daar. Wanneer De Kerpel precies de deuren open gooit, is nog niet helemaal duidelijk.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.