Slechts 910 mollen geteld in West-Vlaanderen tijdens derde mollenweekend van Natuurpunt

Mollen laten zich zelden boven de grond zien. Daarom vraagt natuurpunt om mollensporen te tellen in plaats van de dieren zelf.©Photographer: Rudmer Zwerver Natuurpunt
Mollen laten zich zelden boven de grond zien. Daarom vraagt natuurpunt om mollensporen te tellen in plaats van de dieren zelf.©Photographer: Rudmer Zwerver Natuurpunt
Redactie KW

Afgelopen weekend gingen heel wat mensen op zoek naar mollensporen tijdens het derde mollenweekend van Natuurpunt en de Zoogdierenwerkgroep. Alles samen kwamen er 4.646 waarnemingen binnen van in totaal 50.250 molshopen. Slechts 910 daarvan kwamen uit West-Vlaanderen.

Tijdens het derde mollenweekend riep Natuurpunt iedereen op om de mol in Vlaanderen beter in kaart te brengen. “In totaal werden 4.646 waarnemingen gemeld, dit is een voorlopig cijfer want er worden vandaag (dinsdag) nog meer gegevens ingevoerd”, zegt zoogdierkenner Annelies Jacobs.

910 waarnemingen in West-Vlaanderen

“Ter vergelijking: vorig jaar werden tijdens het mollenweekend 4.673 waarnemingen gemeld, de cijfers liggen dus in dezelfde lijn.”

Onderstaande kaart geeft de verspreiding weer van de waarnemingen die tijdens het weekend van 20 en 21 februari 2021 werden geregistreerd. Bijna heel Vlaanderen is ingekleurd. In 2.560 verschillende kilometerhokken werden waarnemingen van molshopen gemeld. De meeste waarnemingen kwamen respectievelijk uit de provincies Antwerpen (1360), Oost-Vlaanderen (1081), Vlaams-Brabant (923), West-Vlaanderen (910) en Limburg (416).

In onze provincie blijven heel wat hokjes leeg.© Natuurpunt.
In onze provincie blijven heel wat hokjes leeg.© Natuurpunt.

Waarom er net in West-Vlaanderen zo weinig mollen geteld worden, moet nog onderzocht worden. Al heeft het feit dat onze provincie een van de meest verstedelijkte van het land is, daar volgens Natuurpunt zeker iets mee te maken.

Mollen houden niet van vocht

Mollen worden vooral gevonden in weilanden, tuinen, boomgaarden, bossen en bosranden, … “Het grootste deel van de tijd brengen ze door in zelf gegraven tunnels. Vochtige gebieden met een hoge grondwaterstand worden typisch gemeden. Dat zien we ook in de resultaten van het mollenweekend.”

“ Wanneer een gebied bijvoorbeeld tijdelijk te vochtig wordt voor de mol, verhuist hij naar nabijgelegen drogere stukken. Dankzij het verzamelen van gestructureerde gegevens, leren we meer over de plaatsen waar de mol wel of niét voorkomt, en waarom.”

Voorlopige resultaten

De cijfers zijn nog voorlopige resultaten. De gegevens van het mollenweekend worden verder in detail geanalyseerd, en de resultaten worden uiteindelijk opgenomen in een nieuwe zoogdierenatlas.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier