Net als alle scholen in het land stond ook basisschool OLVA De Meersen in Assebroek bij Brugge voor de moeilijke oefening om in opvang te zien voor de leerlingen die, ondanks dat er geen les wordt gegeven, toch naar school komen. Om een zicht te krijgen op het aantal aanwezigen, had schooldirecteur Karel Scherpereel een online registratiesysteem opgezet.

© Davy Coghe

"Ik denk dat we bijzonder weinig volk op school mogen verwachten vandaag. Volgens het systeem maar een dertigtal, op een totaal van 270 leerlingen en kleuters", zei de schooldirecteur maandagmorgen rond 8 uur. "We hebben dat ook niet aangemoedigd uiteraard, dat spreekt voor zich. Want veel kunnen we hier niet doen. Sowieso wordt er geen les gegeven. Ik heb vandaag, voor deze eerste dag in deze nieuwe situatie, wel gevraagd dat al onze leerkrachten - een twintigtal - aanwezig zouden zijn."

"We zullen dan straks afspraken maken over wie wanneer komt, want om in die opvang te voorzien hebben we natuurlijk niet alle leerkrachten nodig. Het zet ernaar uit dat ik de fulltimers tien uur per week zal laten komen voor de opvang en de halftimers vijf uur. Les wordt er niet gegeven, we voorzien enkel in wat opvang, waarbij de kinderen natuurlijk wat kunnen spelen. De leerkrachten plaatsen wel leerstof op het online leerplatform dat de school gebruikt, want uiteindelijk is het geen vakantie hé."

Charlotte Boutten., Davy Coghe
Charlotte Boutten. © Davy Coghe

Intussen komen de ouders druppelsgewijs hun zoon of dochter afzetten aan de school. Zoals Charlotte Boutten, die haar dochtertje komt brengen. "Ik zou mijn dochter eigenlijk liever thuis laten als dat mogelijk was, maar voor vandaag kreeg ik dat nog niet geregeld", zegt Charlotte. "De komende dagen zal dat wellicht wel lukken. Ik werk als bediende bij Mowi Belgium, voorheen bekend als het visbedrijf Pieters. De arbeiders moeten natuurlijk ter plaatse zijn, maar voor bedienden zoals ik is het in principe wel mogelijk om te telewerken. Wat ik denk van die maatregelen? Ja, ik denk dat wie wel terecht zijn. Het is natuurlijk niet gemakkelijk, maar ik denk dat er niets anders op zit. We moeten erdoor."

Vanessa Cornille., Davy Coghe
Vanessa Cornille. © Davy Coghe

Ook Vanessa Cornille kwam haar kinderen naar de school brengen. Ze is apothekeres in Assebroek en moet dan ook niet overtuigd worden van het nut van de drastische maatregelen. "We kampen met enorme tekorten in de apotheek. Bijvoorbeeld wat desinfecterende handgel betreft. Ook de thermometers zijn uitverkocht", vertelt Vanessa. "Er zijn ook nauwelijks mondmaskers, terwijl wij als apothekers toch liever een mondmasker zouden dragen in de apotheek. Er zijn veel mensen die nog altijd veel te dicht bij elkaar komen, die het gevaar niet beseffen. Of de getroffen maatregelen van de overheid niet wat overdreven zijn? Ik denk dat het beter is om misschien een beetje té streng te zijn dan later spijt te hebben. Bovendien moet je er rekening mee houden dat veel mensen er toch voor een stuk de kantjes van af lopen, dus kan het geen kwaad om zogezegd wat te overdrijven."

Net als alle scholen in het land stond ook basisschool OLVA De Meersen in Assebroek bij Brugge voor de moeilijke oefening om in opvang te zien voor de leerlingen die, ondanks dat er geen les wordt gegeven, toch naar school komen. Om een zicht te krijgen op het aantal aanwezigen, had schooldirecteur Karel Scherpereel een online registratiesysteem opgezet. "Ik denk dat we bijzonder weinig volk op school mogen verwachten vandaag. Volgens het systeem maar een dertigtal, op een totaal van 270 leerlingen en kleuters", zei de schooldirecteur maandagmorgen rond 8 uur. "We hebben dat ook niet aangemoedigd uiteraard, dat spreekt voor zich. Want veel kunnen we hier niet doen. Sowieso wordt er geen les gegeven. Ik heb vandaag, voor deze eerste dag in deze nieuwe situatie, wel gevraagd dat al onze leerkrachten - een twintigtal - aanwezig zouden zijn." "We zullen dan straks afspraken maken over wie wanneer komt, want om in die opvang te voorzien hebben we natuurlijk niet alle leerkrachten nodig. Het zet ernaar uit dat ik de fulltimers tien uur per week zal laten komen voor de opvang en de halftimers vijf uur. Les wordt er niet gegeven, we voorzien enkel in wat opvang, waarbij de kinderen natuurlijk wat kunnen spelen. De leerkrachten plaatsen wel leerstof op het online leerplatform dat de school gebruikt, want uiteindelijk is het geen vakantie hé." Intussen komen de ouders druppelsgewijs hun zoon of dochter afzetten aan de school. Zoals Charlotte Boutten, die haar dochtertje komt brengen. "Ik zou mijn dochter eigenlijk liever thuis laten als dat mogelijk was, maar voor vandaag kreeg ik dat nog niet geregeld", zegt Charlotte. "De komende dagen zal dat wellicht wel lukken. Ik werk als bediende bij Mowi Belgium, voorheen bekend als het visbedrijf Pieters. De arbeiders moeten natuurlijk ter plaatse zijn, maar voor bedienden zoals ik is het in principe wel mogelijk om te telewerken. Wat ik denk van die maatregelen? Ja, ik denk dat wie wel terecht zijn. Het is natuurlijk niet gemakkelijk, maar ik denk dat er niets anders op zit. We moeten erdoor."Ook Vanessa Cornille kwam haar kinderen naar de school brengen. Ze is apothekeres in Assebroek en moet dan ook niet overtuigd worden van het nut van de drastische maatregelen. "We kampen met enorme tekorten in de apotheek. Bijvoorbeeld wat desinfecterende handgel betreft. Ook de thermometers zijn uitverkocht", vertelt Vanessa. "Er zijn ook nauwelijks mondmaskers, terwijl wij als apothekers toch liever een mondmasker zouden dragen in de apotheek. Er zijn veel mensen die nog altijd veel te dicht bij elkaar komen, die het gevaar niet beseffen. Of de getroffen maatregelen van de overheid niet wat overdreven zijn? Ik denk dat het beter is om misschien een beetje té streng te zijn dan later spijt te hebben. Bovendien moet je er rekening mee houden dat veel mensen er toch voor een stuk de kantjes van af lopen, dus kan het geen kwaad om zogezegd wat te overdrijven."