Slecht rapport voor kerncentrale net over Franse grens: “We zijn waakzaam”

Het koelingssysteem is van essentieel belang in de kerncentrale. (Foto AFP) © AFP
Redactie KW

Is de grootste nucleaire site van Europa wel voldoende beschermd tegen een ongeval? Een negatief rapport van de Franse nucleaire veiligheidsdienst toont aan dat er actie moet ondernomen worden. Bij ons zijn de overheden, zowel de provincie als binnenlandse zaken, naar eigen zeggen waakzaam.

De tweede grootste kerncentrale van de wereld ligt vlakbij onze provincie, meerbepaald in Gravelines, net over de Franse grens. Vorige week maakte de ASN (Autorité de sûreté nucléaire, ofte de Franse nucleaire veiligheidsdienst, red.) een rapport publiek waarin het de kerncentrale in gebreke stelt. De centrale zou bij een ongeval verstoord kunnen worden. Milieuactivist Peter Bossu kaartte dit aan in een opiniestuk op onze site. Ook voor onze provincie kan dit gevaarlijk zijn.

Concreet: als er een explosie in de nabijgelegen gasterminal in Duinkerke zou plaatsvinden, kan er een probleem ontstaan met de trommels die het zeewater filteren. Dat water zorgt voor de nodige koeling. Die koeling is essentieel voor de reactoren, zoals incidenten in Chernobyl en Fukushima eerder al aantoonden.

Er is voor alle duidelijkheid geen direct gevaar, maar het is de taak van de Franse nucleaire waakhond om elk mogelijk ongeval uit te sluiten. Na Fukushima werd overigens ook een systeem op poten gezet waardoor er binnen de 24 uur wel het nodige koelwater kan aangeleverd worden.

Oude centrale

Alleen: de ASN is van oordeel dat ze die snelle interventie niet hard kunnen maken. Het helpt ook niet dat de elektriciteitscentrale in het verleden al een paar waarschuwingen kreeg en dat de centrale intussen de standaard levensduur heeft overschreden.

“Ze kregen tot eind september om alles op orde te krijgen, maar door de coronacrisis krijgen ze krediet tot eind oktober van dit jaar”, weet provinciegouverneur Carl Decaluwé. Hij werd van het rapport op de hoogte gesteld, zo laat hij weten. Maar echt zorgen maakt hij zich niet. “In ons land wordt alles opgevolgd door de FANC (het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle, red.). Zij communiceren duidelijk in deze kwestie en houden ons op de hoogte van eventuele ontwikkelingen.”

Bij een incident is overigens niet de provincie verantwoordelijk voor de opstart van een procedure, maar het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat bevestigt ook de woordvoerder van minister Pieter De Crem (CD&V). Voor de huidige situatie verwijzen zij ook naar de FANC, die alles van nabij volgt. Die laatste geeft vandaag nog een update over de huidige situatie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier