Slapen tussen boomkruinen in B&B Hemelgem bij Piet Duthoit: “Genieten van de ultieme rust

© Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

Een nachtje doorbrengen in de toppen van de bomen. Dat kan bij Hemelgem in de Ardooisestraat. Je slaapt er in een boomhut en vertoeft er op een privénatuurdomein. “Veel mensen komen hier rust zoeken”, zegt Piet Duthoit die de hut eigenhandig bouwde.

Piet Duthoit kocht in 1996 het stuk van 1,5 hectare langs de Ardooisestraat en in 2000 was zijn huis afgewerkt en ging hij er wonen. Twee decennia later is het domein een groene oase met heel wat waterpartijen. “Rond mijn 55ste wou ik nog voor één keer het kind uithangen en besloot ik een boomhut te bouwen. Het bouwen zelf begon nog niet meteen”, aldus de Emelgemnaar die nu 59 lentes telt. “Er kwam heel wat denkwerk aan te pas. Er staan hier heel wat bomen, maar niet van die mastodonten om een boomhut van twee verdiepingen te dragen. De hut staat nu op vier palen. Dankzij moeder natuur ben ik vrij handig en ik heb alles zelf gebouwd. We kochten niets nieuws, het bouwen gebeurde allemaal met recuperatiemateriaal. Daarom duurde het ook een tijdje tot het af was. Vorig jaar in april lieten we wat vrienden bij wijze van test hier verblijven, en daarna waren we vertrokken.”

Terras om te genieten

De boomhut telt dus twee verdiepingen. Via twee trapjes kom je bij de onderste etage. “Daar is de slaapkamer en de badkamer voorzien. Nog een trapje brengt je een verdieping hoger en daar bevindt zich een leefruimte, maar vooral ook een groot terras. Tussen de boomtoppen kijk je daar uit over de vijver. Je kunt er ook je ontbijt nemen of gewoon zitten te genieten.”

Slapen tussen boomkruinen in B&B Hemelgem bij Piet Duthoit:
© Stefaan Beel

Piet Duthoit en Maryke Verstraete klinken zelf verbaasd als ze het succes van hun B&B omschrijven. “Wij dachten wel enkele weekends per jaar gasten te mogen ontvangen, maar het is zelfs moeilijk om nog een gaatje te vinden. Nog een tiental vrije plaatsen in 2020 en voor volgend jaar hebben we al 50 boekingen. We ontvangen ook het hele jaar rond mensen, ook op kerst- en oudejaarsavond is de B&B geboekt. We zijn ook met enkele partners in zee gegaan. Op de website van het Nederlandse origineelovernachten.nl bundelt men een 500-tal bijzondere verblijfplaatsen. En ook SupriseFactory biedt originele cadeaus aan. Ondertussen staan wij daartussen en krijgen we op die manier ook veel volk over de vloer. Maar ook de samenwerking met Toerisme Leiestreek is top. We zijn een van de Leiehotspots en mensen kunnen van hieruit ook wandelingen en fietstochtjes ondernemen. De mensen ontdekken zo ook Izegem. Ze bezoeken eens Eperon d’Or en gaan iets eten in de stad. Dat kan bij de buren hier van The Mash, op wandelafstand dan. Maar we hadden ook al mensen die naar La Durée trokken. En ja, er zijn ook al Izegemnaars die hier in hun eigen stad eens kwamen overnachten.”

“Een dame kwam hier in alle rust haar boek schrijven”

Het publiek dat de boom B&B aantrekt is erg divers. “In juni hadden we koppeltjes die net hun examens achter de rug hadden, maar er kwamen hier ook al mensen hun 75ste verjaardag vieren. De meeste mensen komen hier van de rust genieten. Zowel in de winter als in de zomer geniet je er volledige privacy. Wij ontvangen de mensen uiteraard met open armen en ‘s morgens komen we op een afgesproken uur de ontbijtmand aan de deur zetten. Wij zijn altijd bereikbaar indien nodig, maar we laten de mensen vooral genieten van de rust. Er kwam hier zelfs al een dame in alle rust een boek schrijven en een architectenkoppel kwam hier groene ideeën opdoen.”

Schrijver en beeldhouwer

Op de bovenverdieping vind je ook een minibib aan boeken, met uiteraard ook het recentste werk (Kind van de Rekening, red.) van Piet Duthoit zelf. Hij is ook beeldhouwer en creëerde zelf de stenen wastafel en inloopdouche. “De reacties zijn louter positief, maar toch hadden we eens een verrassende ervaring. Toen ik ‘s morgens het ontbijt ging plaatsen, merkte ik dat de gasten er niet waren. Ik dacht dat ze een ochtendlijke wandeling aan het ondernemen waren, maar toen bleek dat hun wagen weg was en bleef. Ik contacteerde die mensen en blijkbaar waren ze om 1 uur ‘s nachts vertrokken. Ze woonden in Antwerpen langs een drukke baan en waren het geluid van het verkeer gewend. Maar ritselende bladeren en het geroep van een uil, daar konden ze niet mee om. Het was de enige keer dat we zoiets voor hebben gehad, maar sindsdien hebben we ook oordopjes voorzien. Ondertussen hebben we al meerdere details aangepast, telkens op suggestie van onze klanten.”

De naam Hemelgem verwijst natuurlijk naar de ligging van de B&B. “Iets dichter bij de hemel dan de begane grond. En onze ontbijtmanden bevatten ook iets dat verwijst naar de hemel, maar daarvoor kom je beter eens langs. Maar ik liet me ook vertellen dat Hemelgem de oude naam is van onze deelgemeente Emelgem.”

www.hemelgem.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier