Slagerij Vandeputte viert haar honderdste verjaardag

De verschillende generaties kwamen nog eens samen voor de slagerij. We herkennen v.l.n.r. Hein Devos, Remi Vandeputte, Mieke Vandeputte, Christiane Leroy, Florijn Devos, Bert Devos en Ann Vandeputte. (foto ZB)
Redactie KW

Vandeputte, zoals de nieuwe naam nu luidt, in de volksmond ‘Pittes’, bestaat dit jaar 100 jaar. De basis van dit succesvol familiebedrijf werd gelegd in ‘De Slachter’. De honderdste verjaardag wordt gevierd met een nieuw logo en met een heropeningsweekend op 27 en 28 september.

Stichter Jules Vandeputte, was vier jaar soldaat tijdens de Eerste Wereldoorlog en was er zelfs bij tijdens de bevrijding van Passendale, waar hij een gasaandoening opdeed. Na de oorlog in 1919 begon hij als beenhouwer in een barak, met de hulp van familie. “De barak stond waar nu ongeveer de Volksbond gelegen is”, zegt zoon Remi. “Na een tussenperiode in Den Hert, wat een combinatie van een beenhouwerij én café was, werd uiteindelijk De Slachter gebouwd, nu nog altijd op dezelfde plaats. Hij leerde mijn moeder Esther Vervisch kennen in het zuiden van Frankrijk. Mijn vader was soldaat aan de Dodengang in Diksmuide. Zijn familie was van Rollegem-Kapelle en woonde in bezet gebied. Hij was aan de andere kant van het front en wist niet of zijn familie nog leefde. Hij kreeg 14 dagen verlof en werd in Frankrijk opgevangen bij een gevluchte familie van Bikschote, die ook twee zonen had aan het front, maar ook een dochter. Na de oorlog vond hij die familie terug, die hij niet vergeten was, en in 1921 trad hij in het huwelijk met de dochter, Esther Vervisch. Naast het slachten, kocht hij ook varkens bij de plaatselijke boeren en die leverde hij dan aan de Brusselse markten.”

Remi Vandeputte (85) werd geboren in 1933 en begin 1935 overleed vader Jules. “Moeder zette de zaak verder met de hulp van familie en kennissen. Ze heeft hard gewerkt. Na de Tweede Wereldoorlog trad ze opnieuw in het huwelijk met Valère Peene. Intussen was het logisch dat ik een opleiding volgde tot beenhouwer. Ik hielp immers bij moeder thuis, maar werkte ook nog op andere plaatsen.” Remi Vandeputte huwde met Christiane Leroy in 1956 en in 1958 verbouwden ze De Slachter. Het café verdween en De Slachter werd beenhouwerij Vandeputte. “Het was hard werken, want in die periode waren er zeker tien beenhouwers in Zonnebeke. Voor de winkel openging, was ik dikwijls al gaan slachten bij de boeren. We maakten de periode mee met de opkomst van de charcuterie en bereide potjes zoals vleessalade en préparé”, vertelt Remi. Slagerij Vandeputte groeide uit tot en goed draaiende zaak, waardoor Remi ook personeel moest aantrekken. In 1993 hielden Remi en Christiane het voor bekeken en lieten de zaak over aan dochter Mieke (50) en schoonzoon Hein Devos (54) die vol enthousiasme de familietraditie voortzetten.

De oorspronkelijke slachterij met de vader van Esther Vervisch, de nicht van Remi Vandeputte, de moeder van Esther Vervisch en uiterst rechts de stichters Esther Vervisch en Jules Vandeputte. (repro ZB)
De oorspronkelijke slachterij met de vader van Esther Vervisch, de nicht van Remi Vandeputte, de moeder van Esther Vervisch en uiterst rechts de stichters Esther Vervisch en Jules Vandeputte. (repro ZB)

Ambachtelijk bedrijf

Hein is van opleiding slager en was werkzaam in Brussel. “In 1991 was ik al bij mijn schoonvader aan de slag,” zegt Hein. “In 1996 vernieuwden we de zaak en in 2006 werden we Culinair Huis. De bereide gerechten, die overvloedig aanwezig zijn, zijn er gekomen door Mieke. Ze maakte destijds macaroni voor mij en een deel ervan zette ze in de winkel. Het werd verkocht en de klanten waren vol lof. Die macaroni was de start voor onze bereide gerechten, ons paradepaardje. We hebben een ganse evolutie doorgemaakt naar een totaalaanbod. We zijn geëvolueerd naar een Culinair Huis en een one-stop-shoppingconcept, waarbij de klant slechts een plaats moet aandoen om vlees, charcuterie, brood, groeten, fruit, kaas, desserts, kortom alles te kunnen aanschaffen. In totaal werken hier meer dan 30 mensen en eerlijk, het is niet altijd makkelijk om bekwame mensen te vinden. Maar we zijn bijzonder fier op ons team, waarbij iedereen gelijk wordt behandeld, en fier op wat ze presteren. We zijn geen fabriek, maar een ambachtelijk bedrijf. Met trots mogen we zeggen dat alle producten die bij ons buitengaan, hier worden bereid. We zijn natuurlijk fier dat we 100 jaar bestaan en dat we uitgegroeid zijn van slagerij naar een totaalaanbod gekend in de regio. Vandeputte, want dat is voortaan onze naam als eerbetoon aan de stichters van de zaak, staat ook voor een heel persoonlijke benadering en de meeste van onze klanten kennen we ook bij naam.” Mieke en Hein hebben twee zonen Florijn (22) en Bert (21). Of zij later de familietraditie zullen voortzetten is nog niet geweten. De 100e verjaardag wordt gevierd met een nieuw logo en met een heropeningsweekend op 27 en 28 september.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier