De slagersfamilie is al een begrip in Sint-Andries sinds 1924: Kristofs overgrootouders Pamphile Ranson en Romanie Vandaele openden hun beenhouwerij langs de Gistelse Steenweg in 1924. "Een heel klein winkeltje, maar wel ook op deze plaats", weet Kristof. In 1949 kwam zijn grootvader Lucien Ranson aan het roer. "Hij overleed al in 1955: opa is maar 30 jaar geworden. Mijn grootmoed...

De slagersfamilie is al een begrip in Sint-Andries sinds 1924: Kristofs overgrootouders Pamphile Ranson en Romanie Vandaele openden hun beenhouwerij langs de Gistelse Steenweg in 1924. "Een heel klein winkeltje, maar wel ook op deze plaats", weet Kristof. In 1949 kwam zijn grootvader Lucien Ranson aan het roer. "Hij overleed al in 1955: opa is maar 30 jaar geworden. Mijn grootmoeder Georgette heeft de zaak dan nog bijna 25 jaar voortgezet samen met haar schoonzus Clara Ranson. Voor het uitbenen kregen ze af en toe wel wat hulp." Zelf leerde Kristof de stiel van zijn ouders: hij begon in 95 bij 'Slagerij Frank' (foto). "Valerie en ik hebben de slagerij overgenomen in oktober 2007. We hebben veel zien veranderen, maar je moet daar ook wel in mee", vertelt hij. "Zo eten we nu met ons allen iets minder vlees", merkte Kristof. "Behalve in de zomermaanden natuurlijk: dan is het overal barbecue à volonté. En 150 gram vlees per dag is sowieso zeker niet ongezond. Zelf ben ik een echte vleeseter en ons zoontje van negen is dat ook. Maar je merkt wel dat de mensen daar tegenwoordig iets meer op letten. Ze houden nu één keer in de week veggiedag en serveren twee keer in de week vis of zo." Het is ook een van de redenen waarom Kristof en Valerie de winkel uitbreidden met een grote kaastoog. Valerie volgde daarvoor de opleiding kaasmeester bij Syntra West. "Onder de naam 't Kaaskorstje bieden we een wisselende selectie kazen aan, die nog ter plekke verder worden gerijpt. We zijn ook ambassadeur van Brugge Kaas. Die uitbreiding is een goede zet geweest: de klanten kopen nu niet louter fijne vleeswaren, maar wisselen graag af met een stukje kaas. Een koud buffet in combinatie met een kaasschotel: echt een aanrader", klinkt het. Maar boven alles blijft de service bij Slagerij Ranson heel belangrijk. "Ook in supermarkten zie je tegenwoordig weer meer persoonlijke bediening", besluit Kristof Ranson.