Slager Norbert overleden aan coronavirus: “Hij hoopte zijn vrouw nog eens te kunnen zien”

Wijlen Norbert Dewaele. © LSi
Redactie KW

In het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper is gepensioneerd slager Norbert Dewaele (84) uit Ieper na een strijd van ruim twee weken tegen het coronavirus overleden. “Bij zijn laatste woorden aan de telefoon tegen mijn moeder drukte hij nog de wens uit elkaar nog te kunnen terugzien”, aldus zoon Geert uit Brielen. “Het heeft niet meer mogen zijn.” In Huize Sint-Jozef zijn ondertussen al 11 bewoners aan het virus overleden.

Norbert Dewaele baatte in de Tegelstraat in Ieper vele jaren een slagerij uit. Begin de jaren zestig huwde hij met Simonne Deman. Geert is hun enige zoon. Sinds februari 2019 verbleef hij in woonzorgcentrum Huize Sint-Jozef. “Iets meer dan drie weken geleden meldde het woonzorgcentrum dat dat zijn hele afdeling besmet was“, aldus Geert. “Aanvankelijk vertoonde mijn vader geen symptomen, maar plots bleek hij toch koorts te krijgen en bleek het zuurstofgehalte in het bloed te dalen.”

Zoon gezien in ziekenhuis

Norbert werd naar het ziekenhuis overgebracht. Daar zag hij zoon Geert nog even. “Ik werk al bijna 30 jaar in het ziekenhuis, waarvan 25 jaar op de spoedafdeling“, vertelt hij. “Ik zag hem er met de ziekenwagen arriveren. Hij had een mondmasker aan, maar herkende me meteen en riep me toe.” In het ziekenhuis bleef zijn toestand aanvankelijk stabiel, maar uiteindelijk ging hij toch achteruit. “Met een schort en mondmasker kon ik hem nog eens zien, maar hij gaf geen reactie meer. Vlak na zijn overlijden ging ik met mijn moeder nog eens op bezoek. Zij had hem al vijf of zes weken niet meer gezien. En dat terwijl ze elke dag in het woonzorgcentrum op bezoek ging. Door de abrupte sluiting van de woonzorgcentra had ze ook niet echt afscheid kunnen nemen. Ze belden wel nog regelmatig. Met zijn laatste woorden aan moeder had hij de hoop uitgedrukt dat ze elkaar snel zouden terugzien. Hij had het er moeilijk mee dat er geen bezoek meer mocht langskomen. Ze zagen elkaar jammer genoeg niet meer levend terug. Zonder het coronavirus had hij wellicht nog enkele jaren geleefd. Het is spijtig dat het uiteindelijk zo snel is gegaan. Ik ben wel nog blij dat ik nog even een glimp van hem opving in de spoedafdeling.” Van Norbert zal in familiekring afscheid genomen worden in de Sint-Maartenskerk.

Elf overlijdens in Huize Sint-Jozef

In Huize Sint-Jozef zijn sinds het uitbreken van het coronavirus al 11 bewoners overleden. Het aantal besmettingen bleef wel zo goed als stabiel op 32. Drie bewoners zijn op vandaag in preventieve isolatie geplaatst. Twaalf bewoners zijn aan de beterhand en zullen wellicht de quarantaine-afdeling volgende week mogen verlaten. Bij drie bewoners uit de assistentiewoningen is ook het virus vastgesteld. Twee van hen verblijven in het ziekenhuis, de derde op de quarantaine-afdeling van het woonzorgcentrum. De betrokken bewoners en familieleden zijn telkens op de hoogte gebracht. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier