Slag om West-Vlaanderen in 1e nationale basket: “Jong geweld vs ervaring”

Redactie KW

Zaterdagavond staat de burenstrijd tussen Kortrijk Spurs en ION Basket Waregem geprogrammeerd. Coach Benny Mertens (Kortrijk Spurs) en selectieheer Frederic Claessens (Ion Waregem) blikken vooruit: “Het is belangrijk dat we een goede match spelen”, klink het.

Nadat Waregem drie seizoenen terug vrijwillig degradeerde naar eerste landelijke en fusioneerde met Waregem heren, staat het nu met eigen jeugd opnieuw op het hoogste niveau. Ook de Kortrijkse zijde heeft een fusie achter de rug. Na het ‘huwelijk’ met Dynamite Deerlijk verhuisden de Spurs van de Gaverhal naar basketbaltempel Lange Munte. Beide teams dragen hun jeugdwerking hoog in het vaandel en zijn dan ook top in Vlaanderen. In eerste nationale loopt het evenwel nog niet perfect. Kortrijk heeft na vijf speeldagen twee overwinningen achter zijn naam, terwijl Waregem in vier partijen nog niet kon proeven van een zege.

Hoe verloopt het seizoen voor jullie ploeg, in dit vreemde coronajaar?

Benny: “Het is een dubbel verhaal dat we momenteel aan het schrijven zijn. De herstart van de voorbereiding in augustus was nog niet goed en wel afgerond of de tweede lockdown legde alles opnieuw stil in oktober. In december zijn we met de nodige maatregelen opnieuw opgestart. Het belangrijkste is dat we weer bezig zijn, al blijft het zeer speciaal. Na amper twee weken trainen hadden we meteen een wedstrijd op het veld van Sint-Katelijne-Waver (SKW). We wisselden daarna goede met slechte resultaten af. Tegen Namen en Luik in eigen huis zat er meer in. Tegen Kangoeroes Mechelen konden we dan stunten en op het veld van Luik konden we zegevieren. We zijn dus nog niet in staat een constante in onze prestaties te leggen.”

“Bij Waregem leeft dit burenduel wel degelijk.”

Frederic: “Het is een heel bijzonder jaar en voor ons is eerste nationale met deze ploeg nieuw. Corona is voor ons min of meer geen slechte zaak. Er zijn geen dalers, dus hebben we een jaartje krediet. Ideaal voor deze jonge ploeg om ervaring op te doen en stappen te zetten. De mindset zit heel goed. Het komt er vooral op aan om tegen de topploegen niet naar de score te kijken. We kregen al drie profploegen voorgeschoteld die fysiek krachtiger zijn. Een heel goede leerschool. Zo weten we waar we ons mogen aan verwachten.”

De competitie van de lagere reeksen en de jeugd gaan definitief niet meer van start. Hoe staan jullie daar tegenover?

Benny: “Voor jongeren is dat een ramp. Zeker voor 14-15-jarigen is een jaar niet met een bal bezig zijn nefast. In de zomer hadden we dat nog kunnen oplossen, maar nu ligt alles stil. Ze krijgen wel een oefenschema en er zijn zoomsessies. Het voordeel is dat met het schoolproject de U16-talenten wel kunnen blijven trainen met de nodige maatregelen.”

Frederic: “Ook voor ons is de jeugdwerking heel belangrijk. Onze ploeg in TDW ( Top Division Women, red. ) bestaat hoofdzakelijk uit jeugd, maar voor degenen die daar niet bij zijn wordt de kloof groot.”

Zien jullie dit als een overgangsjaar voor de eerste ploeg? En is dit ideaal om jeugd kansen te geven?

Benny: “Het gaat wel om eerste nationale, dus we gaan iedere keer opnieuw voor winst. We gaan de jongeren dus geen minuten geven om er te geven, maar willen toch wie dit verdient belonen. We willen zo hoog mogelijk eindigen. We willen gelijke tred houden met ploegen als Kangoeroes Mechelen, Phantoms Boom en Luik. Namen, SKW en Braine steken er bovenuit.”

Frederic: “Wij moeten realistisch zijn. Dat moet de druk ook wegnemen. Alles zal afhangen van de progressie die deze jeugdige ploeg maakt. Een prima leerschool voor iedereen.”

Zaterdag spelen jullie tegen elkaar. Wat mag er verwacht worden van deze wedstrijd?

Benny: “Wij willen antwoorden na de verliespartij tegen Luik. Derby tegen Waregem of niet, ik zal deze match benaderen zoals elke andere wedstrijd. Ik heb veel respect voor de beslissing die Waregem nam om de stap naar eerste nationale te zetten. Voor hun speelsters is dit een ervaring. Hun kracht? Ze zijn agressief in verdediging en heel snel. Bij hen kan het van alle kanten komen. Als er iemand het laat afweten, staat een ander recht. Dat we twee weken voorbereiding hadden is natuurlijk een voordeel. We willen winnen.”

Frederic: “Bij Waregem leeft dit burenduel wel degelijk. Er is veel binding en rivaliteit tussen de (jeugd)speelsters. We hebben allebei een basketschool. Maar ik krijg persoonlijk geen extra stress door deze affiche. Het belangrijkste blijft om me als coach te ontwikkelen, net zoals de speelsters op het parket dat ook doen. Het is ook niet zo dat ik iets speciaals uit mijn hoed zal toveren voor dit treffen. Kortrijk is een ploeg die collectief sterk is, met speelsters die al lang meedraaien in TDW. Maar ze hebben een aantal jonge speelsters die de neus aan het venster steken. Benny levert hier goed werk af.”

Jullie arbeid werpt sportief zijn vruchten af. Stilaan krijgt het damesbasketbal in België – mede dankzij de Belgian Cats – ook meer waardering. Maar is er wel voldoende (media-)aandacht voor TDW?

Benny: “Te weinig, zeker bij de nationale pers. Er is ook niet veel marketing naar het basketbal toe. We zijn wereldtop met onze nationale ploeg. Die aandacht zou moeten overgaan naar onze competitie. In Kortrijk kunnen we alvast niet klagen. We hebben een project met de Kortrijk Spurs Dames. Maar het damesbasket in het algemeen verdient beter.”

Frederic: “Daar sta ik volledig achter. Nu hebben we livestreams, maar die zijn puur kunstmatig en zullen verdwijnen na corona. Ondanks het feit dat damesbasket de Sportvrouw, Sportploeg en Coach van het Jaar levert, is het moeilijk om respect af te dwingen bij de nationale pers.” (EL)

Zaterdag 23 januari om 18.30 uur: Kortrijk Spurs – ION Basket Waregem.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.