Slachtoffer van dodehoekongeval na zeven maanden in coma overleden

© CLL
Redactie KW

In het AZ Delta in Roeselare is op 4 april Linda Demely (63) overleden. In september vorig jaar werd ze het slachtoffer van een dodehoekongeval. Een vrachtwagen die vanuit Wevelgem de A19 richting Ieper opreed, had de fietsster niet opgemerkt. Op dezelfde plaats en onder dezelfde omstandigheden kwam twee weken geleden Marleen Volckaert (56) om het leven.

Het verkeersknooppunt tussen Wevelgem en Gullegem is niet alleen druk door het op- en afrijden van vele vrachtwagens, het is er ook heel gevaarlijk. Zo bleek eind maart nog toen Marleen Volckaert uit Gullegem er onder een vrachtwagen terechtkwam die rechts afsloeg richting Ieper. Zij overleed ter plaatse. Zes maanden voordien was op exact dezelfde plaats en onder dezelfde omstandigheden eenzelfde ongeluk gebeurd. Ook met fatale gevolgen.

Dode hoek

Ook daar had de vrachtwagenchauffeur de fietsster niet opgemerkt in zijn dode hoek. Het slachtoffer, Linda Demely uit Wevelgem, werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis in Roeselare afgevoerd. Daar lag ze sindsdien in coma en overleed ze afgelopen zaterdag. De verkeerssituatie is op het verkeersknooppunt heel gevaarlijk voor fietsers omdat zij zich in dezelfde verkeerstroom als auto’s en vrachtwagens dienen te bewegen. Bovendien gebeurt dat op hetzelfde rijvak, er zijn geen vrijliggende fietsstroken. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) onderzoekt nu of fietsers een apart groen licht kunnen krijgen aan het kruispunt van de Gullegemstraat met de op- en afrit van de A19.

Fietsbrug

Schepen van Mobiliteit Lobke Maes (CD&V) bevestigt dat de gemeente al herhaaldelijk gewezen heeft op de gevaren voor zachte weggebruikers op het kruispunt. “We hebben nogmaals een brief gestuurd naar Agentschap Wegen en Verkeer, maar ook naar de bevoegde minister en de provincie”, verklaart ze. “Met de vraag om er de veiligheid te verhogen. Anderzijds heeft het bestuur in het meerjarenplan de nodige middelen voorzien om een fietsbrug aan te leggen. Wil het Agentschap daar niet ingrijpen, hebben we alvast een alternatief op langere termijn om de fietsers een veilige oversteek te garanderen. In de brief hebben we de de betrokkenen uitgenodigd om ter plaatste te komen kijken.”

(AV/SLW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.