Slachtoffer seksueel misbruik in college schreef getuigenis van 15 pagina’s, parket kreeg enkel ‘vage’ klacht door

Redactie KW

Twee veertigers leggen in Krant van West-Vlaanderen een getuigenis af over het seksueel misbruik en folteringen op het internaat van de handelsafdeling van het college van Waregem in de jaren tachtig.

Een veertiger uit Zwevezele komt voor het eerst met zijn schokkende getuigenis over het misbruik van 1983 tot 1985 naar buiten. De getuigenis schreef hij uit over 15 volgetikte pagina’s. Hij is met die getuigenis in Brugge ontvangen door het Opvangpunt voor seksueel misbruik binnen de Kerk. Het Opvangpunt speelde de klacht door aan het parket. Maar verrassend genoeg stelde het parket van West-Vlaanderen, afdeling Kortrijk dat het om een ‘vage’ klacht ging.

Speelde het opvangpunt voor seksueel misbruik binnen de Kerk van Brugge dan niet de volledige getuigenis van het slachtoffer door aan het gerecht?

Slachtoffer seksueel misbruik in college schreef getuigenis van 15 pagina's, parket kreeg enkel 'vage' klacht door


We vroegen het aan voorzitster Tine Van Bell van het Opvangpunt. “Nee, wij sturen doorgaans niet de volledige getuigenis door, maar wel een samenvatting ervan. Dat is ook zo wat deze klacht betreft”, antwoordt zij. Maar is de samenvatting dan niet bijzonder beperkt? “Nee,” zegt de voorzitster, “het verwonderde mij ook dat de parketwoordvoerder het had over vaag materiaal. Doorgaans is het zo dat het parket daarna bij ons om meer informatie komt en dan geven wij dat.”

Het parket kondigde vorige week aan de zaak te onderzoeken. Intussen ontkent de geviseerde priester alle feiten. Ook toen we hem meldden dat er een bijzonder gedetailleerde getuigenis voor handen is waarin sprake is van misbruik en folteringen gedurende meerdere jaren in de jaren tachtig, bleef de priester formeel ontkennen.

Reactie parket

Het parket van West-Vlaanderen afdeling Kortrijk reageert intussen en deelt mee dat het parket enkele weken geleden inderdaad een brief van het meldpunt te Brugge ontving “met zeer beperkte informatie inzake mogelijk seksueel misbruik door een priester ten aanzien van een onbekend slachtoffer. Er werd door onze diensten hierop onmiddellijk gevraagd aan de politiediensten om de verantwoordelijken van het bisdom hieromtrent te verhoren en de identiteit van het slachtoffer na te gaan. Het onderzoek is aldus volop aan de gang”, aldus het parket.

Krant van West-Vlaanderen sprak twee slachtoffers die mekaar niet eerder ontmoet hadden. Ook niet op school indertijd. Dat komt omdat ze drie jaar in leeftijd verschillen. De getuigenissen vertonen frapperende overeenkomsten. Het gesprek met de 2 slachtoffers verschijnt van de week in Krant van West-Vlaanderen.

(JG)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier