Slachthuis Verbist in Izegem dan tóch niet open: “We hebben geen klanten meer”

De stille mars bracht zo'n driehonderd mensen op de been. © Frank Meurisse
Philippe Verhaest

Het slachthuis Verbist zou vandaag opnieuw de deuren openen, nadat het na videobeelden over dierenmishandeling gedwongen moest sluiten. Maar doordat te veel klanten afhaakten, kan er niet opgestart worden. “We kunnen wel slachten, maar aan wie moeten we het vlees verkopen?”, zucht zaakvoerder Louis Verbist.

Twee weken geleden moest het Izegemse slachthuis Verbist de activiteiten gedwongen stopzetten, nadat Animal Rights beelden verspreidde over dierenmishandeling op de slachtvloer.

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) legde het slachthuis een pak strenge maatregelen op en normaal zou Verbist vandaag de activiteiten hervatten. Dat gebeurt echter niet omdat te veel klanten het slachthuis de rug hebben toegekeerd. “We kunnen wel slachten, maar aan wie moeten we dan het vlees verkopen?”, zucht zaakvoerder Louis Verbist. “Het is een regelrechte schande dat ons slachthuis gesloten werd. In al die jaren dat ik in de sector actief ben, heb ik geen enkele klacht gekregen. En nu dit. De sluiting was een enorme klap. En hopelijk betekent die niet de doodsteek voor ons bedrijf, want we hebben gewoon geen klanten meer.”

Louis Verbist
Louis Verbist© Frank Meurisse

Louis Verbist hekelt ook de werkwijze van Animal Rights. “Ze hebben zestig uur beeldmateriaal uit ons slachthuis en komen aan amper drie minuten bruikbaar beeld. Wel, ik zou graag eens die andere 59 uur en 57 minuten zien. Ik zie mijn dieren doodgraag.”

Het slachthuis overlegt momenteel met enkele klanten om toch zo snel mogelijk te kunnen heropstarten. “Dat is nodig, want de broodwinning van al onze werknemers staat op het spel.”

Gisteren nog vond er een stille mars plaats aan de poorten van het slachthuis Verbist.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier