Skriewer geeft razend populaire speeltips via Facebook: “Kinderen animeren zichzelf”

Frederik De Schepper entertaint kinderen als Skriewer. © Davy Coghe
Thomas Rosseel
Thomas Rosseel Journalist

Bouw met enkele tandenstokers en stukken oud karton een heus appartementsgebouw. Haal de hoed en kostuumjas uit de kast van je papa en verzin als hoge pief je eigen corona-exitstrategie. Het zijn maar enkele van de dagelijkse speeltips van Frederik De Schepper (38), alias Skriewer. Zijn visie: speel met materiaal dat je in je kot zelf vindt. Skriewers filmpjes op Facebook bereikten de jongste weken duizenden thuiszittende kinderen. “Ik kan niet meer buiten komen of kinderen roepen me na.”

Alles wat Frederik De Schepper uit Sint-Kruis onderneemt, lijkt wat uit de hand te lopen. Tijdens zijn bestaan als onderwijzer met een passie voor theater stampte hij zo’n dertien jaar geleden het bedrijfje Skriewer uit de grond. “We zien wel waar we uitkomen, was het idee. Samen met een groepje vrienden begon ik met straattheater en gaven we vormingen rond creativiteit met kinderen, drama, theater en muzische opvoeding. De vraag en het aantal projecten bleef toenemen. Skriewer is ondertussen zo groot geworden, dat we met een team van tien man aan de slag zijn om het hele jaar door de activiteiten te kunnen invullen.”

Het coronavirus riep de groei en het enthousiasme van Skriewer een abrupte halt toe. “Toen de lockdown werd afgekondigd, is dat redelijk hard binnen gekomen. Het regende annulaties. Onze agenda was plots blanco, al zeker tot midden juni. Ook de hele festivalzomer viel weg. De Gentse Feesten, Cirque Plus in Brugge, noem maar op. Normaal gezien organiseren we voor onze speelkadees ook zomerkampen en stages. De kampjes in de paasvakantie zijn weggevallen. Nu zijn we enorm onze vingers aan het kruisen – ze doen er zelfs pijn van – voor de zomerkampjes. Mochten de kampjes ook nog wegvallen, zou het voor ons wel zeer moeilijk worden. Dan zitten we zonder inkomen van half maart tot eind augustus.”

Oe cool is da?

Positief ingesteld als hij is, bleef Frederik niet bij de pakken zitten. “Ik had het wel even moeilijk om tegen weken van niets doen aan te kijken. Een vriendin stelde voor om online filmpjes te maken en kinderen op die manier te animeren. Dat gaf me opnieuw een doel om ‘s morgens op te staan, iets te bedenken en te lanceren. Elke dag komt er een speeltip op mijn Facebookpagina”, klinkt het.

In de filmpjes ligt de nadruk op spelen met wat er in ons kot te vinden is

“Je merkt een evolutie in de filmpjes. Eerst was het van: we doen maar iets. Maar de reacties bleven niet uit en de filmpjes werd gigantisch veel gedeeld. De eerste speeltips zijn meer dan 7.000 keer bekeken. Het liep dus uit de hand en het werd heel plezant. Ik begon met steeds terugkerende personages te werken, zoals Prinses Fleur die haar prins zoekt, en met een vast stramien. Op het einde van een filmpje toon ik de gewone Frederik om aan te tonen dat je je kunt verkleden om te spelen en sluit ik af met de slagzin ‘Oe cool is da?’. We zijn nu zelfs T-shirts aan het ontwerpen met die slagzin op. (lacht) Zo blijft Skriewer over de tong gaan. Onze vaste clan kan ons blijven volgen en er is interactie op gang gekomen. Ik kan de straat niet meer opkomen of ik word nageroepen.”

Fantasie gebruiken

Naast zijn eigen tijdverdrijf, vindt de Bruggeling het belangrijk dat hij kinderen meehelpt om hun fantasie en creativiteit te gebruiken in tijden waar de verveling snel kan toeslaan. “Het spelen begint vanuit het kind zelf. Bij ons gaat het altijd om het onderzoeken en ontdekken. In de filmpjes ligt de nadruk op spelen met wat er in ons kot te vinden is. We moeten daarvoor niet de speelgoedwinkel plunderen. Als je thuis wasknijpers hebt liggen, kun je daar ook gewoon mee spelen. Voor kinderen is dat hun natuur. Dat is wat zij zijn en wat zij doen. In gezinnen wordt er vaak gedacht dat kinderen moeten geanimeerd worden, maar dat is niet zo. Kinderen animeren zichzelf. Ze moeten gewoon de ruimte, kans en het materiaal krijgen om dat te doen. Spelen staat bovendien gelijk aan leren.”

Voor het voortbestaan van Skriewer vreest Frederik niet meteen, maar hij is wel naarstig op zoek naar manieren om zijn inkomstenverlies te compenseren.

Webshop

“Nu de filmpjes zo massaal leven, wil ik daar ook gebruik van maken op promotioneel vlak. Daarom hebben we vorige week een tijdelijke webshop gelanceerd. Mensen kunnen spelmateriaal huren en kopen dat we de afgelopen jaren zelf hebben ontwikkeld. We blijven daarbij wel trouw aan onze visie. We bieden geen nieuw materiaal aan maar vernieuwende ideeën om met oud materiaal te spelen”, klinkt het.

“In zo’n speelpakket zit naast wat materiaal ook een QR-code. Daarmee kun je een filmpje bekijken met tips en uitleg. Het is aan de kinderen om dan hun fantasie te gebruiken. Ik verwacht wel dat dit zal lopen maar niet dat het ons inkomen helemaal opvangt. We moeten het doen met wat we hebben. We willen dit nu levendig houden. Het typeert Skriewer dat we in om het even welke situatie ons plan trekken en er het beste van maken. Zelfs in een ongeziene crisis.”

Een speelpakket van Skriewer kopen of huren? Dat kan via www.skriewer.be.