Skaters willen hun nieuw skatepark proper houden: “We spreken boosdoeners zelf aan”

Remy 'Hazy' Olievier en zijn collega-skaters doen er alles aan om het voortbestaan van hun nieuwe skatepark te verzekeren. © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Nog geen week nadat het nieuwe skatepark van Menen werd geopend, gingen vandalen er al aan de slag en was zwerfvuil alom aanwezig. Erg snel werd gewezen in de richting van de skaters zelf, volgens velen een zootje ongeregeld. Remy ‘Hazy’ Olievier springt voor de skaters in de bres en stroopt zelf de mouwen op. “Nu we eindelijk weer een skatepark hebben, kunnen we niet toelaten dat vandalen dit voor ons gaan vernielen”, laat hij weten.

De 20-jarige Remy, doorheen de dag aan de slag als vuilnisman bij de firma Vanheede, is een skater in hart en nieren. “Dat was ik toch”, pikt hij meteen in. “Vier jaar geleden besloot ik om mijn skateboard aan de haak te hangen. Er was hier helemaal niets meer voor ons en de skatescene in Menen was dood en begraven. De kleine initiatieven die er wel nog waren, werden sneller gesloopt dan ze konden worden gebouwd. Toen het gloednieuwe Park Ter Walle en het bijhorende skatepark werden geopend, was ik maar wat blij dat ik mijn skateboard opnieuw vanonder het stof kon halen.”

“Allemaal krapuul”

Het plezier was van korte duur, want al snel vonden enkele hardnekkige gewoontes de weg naar de nieuwe plek. “Afval en vandalisme, in nog geen paar dagen tijd was het al prijs”, foetert de Menenaar. “Hebben we dan iets dat schitterend in elkaar steekt, moet het meteen naar de knoppen. Als kers op de taart werd ook meteen in onze richting gekeken want het idee leeft nog altijd bij de Menenaar dat skaters allemaal ‘krapuul’ zijn. Dat oubollige denkpatroon klopt dus voor geen meter en we zijn vastbesloten om dat te bewijzen.”

Geen holle woorden voor de jonge kerel, die ook als rapper en zanger zijn strepen wist te verdienen. “In mijn wagen ligt standaard een veegborstel en een stofblik”, grapt hij. “Als er wind is, dan durft het zand en de aarde de piste te overheersen en dat oogt dus absoluut niet proper. Het is ook onveilig op die manier. Dus iedere dag, na het werk, kom ik de boel opkuisen. Daarnaast maak ik er ook een gewoonte van om peuken, blikjes en allerlei andere rommel op te ruimen en zo in de vuilnisbak te droppen”, vertelt Remy.

We hebben een facebookpagina waar we enkele vuistregels geven, een soort van onofficiële gedragscode

Voor Remy blijft het echter niet bij opkuisen alleen. “Ik spendeer hier veel tijd en wanneer ik zie dat mensen hun afval laten slingeren, dan zie ik er weinig heil in om nadien op sociale media te gaan klagen. Ik stap erop af en spreek hen aan. Als we deze plek willen houden, dan is het aan iedereen om zijn of haar steentje bij te dragen. Je hebt er natuurlijk altijd wel die morren maar tot op heden deed niemand echt moeilijk daarover. Ik geloof ook niet dat het gros van de mensen moedwillig hun afval laat slingeren. Vaak gaat het gewoon om een vergetelheid, maar dat maakt het natuurlijk niet minder vuil.”

Stoerdoenerij

Hangjongeren, die krijgen met Remy ook een harde noot om te kraken. “Skaten is een hobby, een sport zelfs voor iedereen. Zowel jong als oud kan zich uitleven op een plank met wielen. We kregen hier al te maken met groepjes van jonge kerels die wat stoer kwamen doen. Doen alsof ze vechten, voortdurend grof taalgebruik en obscene gebaren. Ik bedoel, hier spelen kinderen van 8 jaar oud, die hoeven dat allemaal niet te horen. Ik heb ze dus aangesproken en gevraagd om weg te gaan. Ze stellen zich dan wat fel op, maar kiezen uiteindelijk toch eieren voor hun geld. Wij willen niet worden geassocieerd met zo’n gedrag en uiteindelijk is die gasten aanspreken ook de enige manier die schijnt te werken.”

Sociale media

Het initiatief en de hardnekkigheid van Hazy kreeg al snel aanhang, vooral bij de skaters zelf. “Pesten, agressief gedrag, de boel hier wat komen opeisen? Het zijn zaken die hier niet horen en meer en meer skaters zelf durven nu ook de boosdoeners aanspreken. Ze zien dat anderen het doen en durven zelf ook naar voren te stappen. Iedereen weet immers dat het gros van de mensen dezelfde mening is toegedaan en dat we zelf verantwoordelijk zijn voor het voortbestaan van het skatepark. We hebben ondertussen ook een facebookpagina opgestart met de naam ‘skatepark Menen’ waar we enkele vuistregels opsommen, een soort van onofficiële gedragscode. Aan de hand van foto’s tonen we ook waar alle vuilnisbakken staan en zelfs met corona wordt rekening gehouden”, legt Remy uit.

De jeugddienst is enthousiast en deelt onze posts op sociale media voortdurend

Of het initiatief ook bij het stadsbestuur wordt gesmaakt? “Ik heb de burgemeester een bericht gestuurd maar kreeg nog geen reactie, het is dan ook vakantieperiode”, lacht hij. “De jeugddienst, die was wel enthousiast en deelt onze posts op sociale media voortdurend. Stiekem hoop ik dat het stadsbestuur misschien de vuilnisbakken wat sneller leeg komt maken en dat een camera tot de opties zou horen. En mochten ze me een veegborstel en een dweil willen sponsoren, dan zou ik dat zeker niet weigeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier