Skateacademie Push lanceert exclusief skateboard met street artist Jaune

Levi Vermote, Björn Van Poucke, Jaune en Tibault De Putter presenteren 'Grinding the decrease', het unieke skateboard in kader van The Crystal Ship. © TVA
Redactie KW

In het kader van The Crystal Ship lanceert Push Skateboard Academy uit Oostende vijftig exclusieve skateboards. Allemaal zijn ze ontworpen door de bekende artiest Jaune, die de afgelopen jaren vele tientallen gevels in Oostende beschilderde met vuilnismannen. “Met de opbrengst van de skateboards financieren we een skatepark in Banjul, Gambia, waarmee Oostende een stedenband onderhoudt”, klinkt het bij Push.

Push Skateboard Academy werd eind 2016 opgericht door enkele ervaren skaters met als doel talentvolle jongeren te begeleiden en de sport te promoten – met succes. Dit keer brengt de skateacademie een uniek skateboard op de markt waarvan stencilkunstenaar Jaune het art work verzorgde. Je ziet achttien van de gekende vuilnismannen, eentje haalt een truc uit op een skateboard. “Het board is zowel een skateboard als kunstwerk en krijgt de naam ‘Grinding the decrease'”, duiden Levi Vermote en Tibault De Putter van Push. “Je kan er dus een laagje griptape op leggen, maar ook aan de muur hangen. Leuk detail: het board werd gezeefdrukt door Niek Devos, die in Lichtervelde zijn eigen atelier opende. De oplage is beperkt tot vijftig stuks. Een exemplaar kost 125 euro en je krijgt er een setje bij om het skateboard aan de muur te hangen. Maar behalve een kwalitatief skateboard/kunstwerk, steun je met de aankoop ook het goede doel. 25 procent van de opbrengst gaat naar de bouw van een skatepark in Banjul, de hoofdstad van Gambia waarmee Oostende een stedenband onderhoudt.”

“Oostende als tweede thuis”

Curator Björn Van Poucke van The Crystal Ship bracht Push en Jaune met elkaar in contact. “We zijn opgetogen over deze overduidelijke lokale link met het festival. Ook het goede doel wist ons te charmeren”, legt Van Poucke uit. “De cultuur van street art en skateboarden vallen in zekere zin met elkaar samen”, pikt Jaune in. “Skaters en artiesten nemen op hun eigen wijze risico’s: de ene met stunts en trucs, de andere met het maken van kunst. Ik ben ontzettend blij om hier te mogen aan meewerken – ook al heb ik zelf noot geskatet”, grapt Jaune. “Oostende is intussen zowat mijn tweede thuis geworden. Al van bij de eerste editie van The Crystal Ship, drie jaar terug, kreeg ik zowat veertig adressen toegestopt waar ik mijn intussen bekende vuilnismannen op de gevel mocht tekenen.”

Hoe kopen?

Wie een gelimiteerd en exclusief skateboard wil kopen, kan tot en met zondag 21 april tussen 14 en 18 uur terecht in galerij Expo 18 in de IJzerstraat 18. Je kan ook contact opnemen met Push Skateboard Academy via Facebook of meer info verkrijgen via The Crystal Ship en haar webshop. Ook verkrijgbaar in de galerij: beperkte zeefdrukken van de kunstenaars van The Crystal Ship.

(TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier