Skalulfeesten in Lendelede vinden volledig coronaproof plaats

De organisatoren van de Skalulfeesten passen zich aan. (foto Frank) © Frank Meurisse
Redactie KW

De 38ste Skalulfeestenop de Oude Gemeentekoer in de Stationsstraat worden een corona-editie. “Er staan iets minder grote namen op de affiche, maar er is een gezellige zomerbar, steengoede dj’s uit de regio komen spelen en op zaterdagavond is er een spetterend optreden”, zegt ondervoorzitter van de werkgroep Skalulfeesten Lotte Spillebeen.

De werkgroep Skalulfeesten telt tien leden: voorzitter Louis Vandenburie, ondervoorzitter Lotte Spillebeen, logistiek verantwoordelijke Jens Denorme en leden Jens Callewaert, Stan Spillebeen, Jelle Vanhee, Ines Vanhaverbeke, Siska Geerardyn, Céline Vandenbulcke en Ewout Rosseel.

“De werkgroep organiseert en regelt alles, maar krijgt uiteraard hulp van het Skalulbestuur en enkele vrijwilligers’, aldus Lotte. “Met de organisatie van de Skalulfeesten 2020 startten we al in oktober van vorig jaar. En we legden nog vóór de corona-uitbraak drie dj’s van Studio Brussel en de heel bekende covergroep ‘The Belgian U2 Experience’ vast. Financieel zware dobbers voor ons festival. Zeker de ervaren U2 Tribute Band die volgens kenners op een precieze manier zowel de oudere hits als nieuwer werk met passie en respect voor het origineel uit Ierland brengt. Plus dat we dan nog tal van regionale dj’s en optredens hadden. Maar toen we hoorden dat er een coronalockdown kwam en dat er, nu een en ander versoepeld is, toch nog vrij strenge veiligheidsmaatregelen blijven gelden, moesten we ons programma noodgedwongen herzien en aanpassen aan de mindere inkomsten die we zullen hebben. Dus geen Studio Brussel-dj’s en geen U2 Tribute band, maar die optredens worden wel verschoven naar volgend jaar.”

Beperkt publiek

Tijdens de lockdown kon de werkgroep Skalulfeesten niet blijven stilzitten en moesten ze op zoek gaan naar een aan de coronamatregelen aangepast programma. Via de Event Risk Matrix die we van de overheid moesten invullen, weten we dat we tot op heden toelating krijgen om 400 feestvierders toe te laten op de gemeentekoer, uiteraard met inachtname van alle veiligheidsmaatregelen zoals ‘social distancing’, handen wassen en ontsmetten, enz… En dat is verdomd niet gemakkelijk om dat allemaal op voorhand uit te tekenen en te regelen. Concreet moeten we die dagen op meerdere plaatsen zorgen voor voldoende wastafels, handzeep, ontsmettingsgel… , moet er de nodige afstand zijn tussen twee toiletten en mogen het hele weekend alleen de tien leden van de werkgroep en nog een tiental Skalulvrijwilligers de handen uit de mouwen steken. Een hele opdracht.”

De organisatoren van de Skalulfeesten passen zich aan. (foto Frank)
De organisatoren van de Skalulfeesten passen zich aan. (foto Frank)© Frank Meurisse

Lotte zegt dat iedereen die dat weekend naar de Skalulfeesten komt, vooraf moet inschrijven. “Anders kom je er gewoon niet in, ook niet voor de gratis activiteiten. Op die manier kan de overheid, indien er een coronabesmetting zou opduiken, iedereen opsporen die met die persoon contact heeft gehad. Heel belangrijk dat men dus inschrijft, want het is voor ons ook niet aangenaam mensen naar huis te moeten sturen, omdat ze geen inschrijvingsformulier hebben. Inschrijven doe je via onze Facebookpagina. En alles heeft plaats in open lucht. We duimen dus voor mooi weer.”

“In het Skalulweekend wordt de Oude Gemeentekoer ingericht als Zomerbar en we zullen zorgen voor een mooie en gezellige aankleding. Vrijdag 21 augustus starten de Skalulfeesten pas om 22 uur omwille van het feestprogramma van Lendelede Kermis op vrijdagavond. Met dj’s Chargebuze en Herman Höning. Zaterdag 22 augustus openen we om 14 uur onze Zomerbar, waar we die namiddag ook zullen zorgen voor kinderanimatie. Om 19 uur speelt de ‘Picanolband’. Dj-duo ‘Daws & Dheley’ speelt van 20.30 uur tot 23 uur, dan is het tot 1 uur de beurt aan dj ‘Foulon’ en daarna volgt nog een afterparty met TRHL, twee dj’s uit Sente. Voor zondag 23 augustus zijn we met de werkgroep aan het kijken voor een alternatief voor ons traditioneel bierpongtornooi en dan worden de feesten ‘s avonds om 20 uur afgesloten met een coronavrije party met ‘Good Vibes ‘ (Arne Witdouck) en dj CTRL (Guillaume Verhamme) uit Izegem, die dit jaar de eerste online dj-contest online op de digitale Kortrijkse Sinksenfeesten won.”

De ticketverkoop is nog niet gestart. “Dit jaar zijn er geen combitickets. De vrijdagavond is gratis, de zaterdag vragen we vanaf 18 uur 5 euro toegangsprijs en de zondag is het weer gratis. Maar zoals ik al zei, je moet vooraf inschrijven. De leden van Skalul krijgen 2 gratis consumpties. Als de maatregelen versoepelen, dan zullen wij ons aanpassen.” (IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier